Cizrnový salát – recept

Cizrnový salát je lahodný a výživný pokrm, který se připravuje z cizrny a různých zeleninových ingrediencí. Tento salát je oblíbeným jídlem na různých slavnostech, piknicích a grilováních. Může být podáván jako příloha nebo jako samostatné jídlo. Zde je jednoduchý recept na salát z cizrny.

Ingredience

  • 1 hrnek uvařené cizrny (můžete použít i cizrnu z konzervy nebo z mražených cizrn)
  • 1/2 hrnku nakrájené cibule (červená nebo bílá, od oka)
  • 1/2 hrnku nakrájené okurky (od oka)
  • 1 hrnek nakrájených rajčat (mohou být i cherry rajčata)
  • 1/2 hrnku nakrájené červené papriky (od oka)
  • 1/4 hrnku nasekané petrželky nebo koriandru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa nebo citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný (volitelně, pro pikantní chuť)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup

  1. Uvařte cizrnu do měkka, nechte ji vychladnout a připravte si zeleninu.
  2. Do velké mísy dejte uvařenou cizrnu, nakrájenou cibuli, okurky, rajčata, červenou papriku a nasekanou petrželku nebo koriandr.
  3. Ve skleničce smíchejte olivový olej, červený vinný ocet nebo citronovou šťávu a prolisovaný česnek (pokud používáte). Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  4. Zálivku zalijte na cizrnu se zeleninovou směsí v misce a jemně promíchejte, aby byly všechny ingredience pokryty zálivkou.
  5. Salát nechte chvíli odpočinout v lednici, aby se chutě propojily a cizrnový salát se odležel.
  6. Před podáváním můžete salát dochutit podle chuti, případně přidat trochu dalšího oleje nebo octa, pokud si přejete intenzivnější chuť.

Cizrnový salát je vynikající jako příloha nebo jako samostatné jídlo. Můžete jej podávat na listech salátu, s plátky pečiva nebo jako součást piknikových jídel. Je to chutná a zdravá volba pro všechny, kdo mají rádi cizrnu a osvěžující saláty plné zeleniny.

Napsat komentář