Čočka na kyselo se slaninou a vajíčkem je tradiční české jídlo, které někdo zbožňuje a někdo nemá rád kvůli tomu, jak mu v mládí ve školní jídelně nepadla do oka. Každopádně záleží, jak je čočka na kyselo dochucená. Jedná se o výživné jídlo plné bílkovin, které se skvěle hodí například k večeři v kombinaci s čerstvým chlebem a kyselou okurkou k tomu.
Ingredience
- 250 g červené čočky, nebo jiné
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 100 g slaniny, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky sušené majoránky
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 litr hovězího nebo zeleninového vývaru
- 2 až 4 vajíčka uvařená natvrdo, nakrájená na čtvrtky nebo půlky
- Zakysaná smetana nebo citronová šťáva na dochucení
- Čerstvá petržel nebo kopr na ozdobu
Postup
- Ve větším hrnci rozehřejte kousek másla na středním ohni a osmahněte slaninu, dokud nezačne hezky vonět a není trochu dozlatova. Potom ji vytáhněte z hrnce a dejte ji odkapat na papírový ubrousek.
- Do hrnce od slaniny přidejte máslo, pokud je potřeba, a osmahněte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 30 sekund, dokud se nezačne hezky vonět.
- Přidejte hladkou mouku a smažte ji asi 2 minuty, dokud není dozlatova.
- Přidejte mletou papriku, kmín a majoránku. Promíchejte a osmahněte další 2 minuty.
- Přidejte červenou čočku a vývar. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Přikryjte hrnec a vařte čočku zhruba 25 minut, nebo dokud není měkká.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Hotovou čočku na kyselo se slaninou a vajíčkem podávejte posypanou slaninou a nakrájenými vajíčky. Můžete také přidat zakysanou smetanu nebo trochu citronové šťávy na dochucení a ozdobit čerstvou petrželkou.
Toto tradiční české jídlo je vynikající a výživné. Jeho finální chuť můžete ovlivnit množstvím použitého koření a kyselostí. Nezapomeňte čočku a celkově všechny luštěniny zařadit do svého jídelníčku ideálně pravidelně.