Čočková polévka z červené čočky s uzeným masem – recept

Vynikající a přitom  jednoduchý recept na čočkovou polévku z červené čočky s uzeným masem, do které můžete samozřejmě přidat kromě uzeného masa také nějakou dobrou klobásu, nebo párek.

Ingredience

  • 1 hrnek červené čočky (namočená přes noc, pokud je sušená)
  • 200 g uzeného masa
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobení

Postup

  1. V hrnci zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a česnek, uzené maso nakrájené na kousky a osmahněte do měkka, asi 5 minut.
  2. Přidejte nakrájenou mrkev, celer a koření (kmín a kurkumu). Vařte dalších 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
  3. Přidejte červenou čočku a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi 20 až 25 minut, dokud čočka změkne.
  4. Poté polévku nalejte do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci. Pokud preferujete hrubší konzistenci, můžete část polévky ponechat bez mixování a přidat zpět do zbylé polévky.
  5. Vraťte polévku zpět do hrnce a přiveďte k varu. Případně přidejte vodu, pokud je příliš hustá. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle potřeby.
  6. Servírujte polévku horkou a ozdobte ji čerstvou petrželkou nebo koriandrem.

Tento recept je základní variantou čočkové polévky z čerbené čočky, ale můžete přidat také další ingredience, jako je například rajčata, papriky, uzené maso na kostičky, klobásu, párek nebo koření podle své chuti.

O červené čočce – plná bílkovin a vlákniny

Červená čočka je druh luštěniny, která se často používá v kuchyni pro přípravu jídel. Má malé, kulaté zrnka a charakteristickou červenou barvu. Červená čočka je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, což ji činí zdravou a výživnou potravinou.

Červená čočka mají jemnou, mírně sladkou chuť a mají tendenci se při vaření rozpadat, což z nich dělá vhodnou volbu pro přípravu polévek, omáček, salátů a dušených jídel. Vaření červené čočky je relativně rychlé, nevyžaduje dlouhé namáčení jako některé jiné druhy luštěnin.

Díky své výživové hodnotě a snadné přípravě se červená čočka stává oblíbenou složkou vegetariánských a veganských jídel, protože poskytuje dostatek bílkovin a živin. Může být také součástí vyvážené stravy pro lidi, kteří se snaží snižovat příjem masa.

Při nákupu červené čočky se ujistěte, že je čistá a bez nečistot. Před vařením ji obvykle opláchněte a případně namočte na několik hodin, i když červená čočka nepotřebuje tak dlouhé namáčení jako některé jiné druhy luštěnin.

Červená čočka je druh luštěniny s vysokou výživovou hodnotou, bohatá na bílkoviny a vlákninu. Je snadno stravitelná a vhodná pro přípravu různých pokrmů, jako třeba této čočkové polévky.

Napsat komentář