Čokoládové muffiny – recept s kousky čokolády

Kdo by neměl rád čokoládové dobroty. Přinášíme vám jednoduchý, výborný, a navíc hrnkový recept na čokoládové muffiny s kousky čokolády, které nemají chybu. Čím víc kakaa a čokolády přidáte, tím lépe, takže rozhodně nešetřete. Nevýhodou těchto muffinů je akorát to, že prostě neskutečně rychle mizí, takže s tím počítejte a udělejte rovnou dvojitou dávku.

Ingredience

  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 hrnku kakaa
  • 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2/3 hrnku cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 hrnek odstátého mléka
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje (např. slunečnicový)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nepovinné)
  • 1 hrstka kvalitních čokoládových kapek (kousků) nebo nasekané čokolády

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny vyloženou papírovými košíčky. Můžete samozřejmě použít například silikonové formy, jak jste zvyklí.
  2. Ve větší míse smíchejte suché ingredience, to znamená mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a cukr.
  3. V další míse rozšlehejte vejce, přidejte mléko, olej a vanilkový extrakt, pokud používáte. Dobře vše promíchejte.
  4. Postupně přidejte suché ingredience do směsi s vaječnou směsí. Zamíchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Mějte na paměti, že nemusí být těsto úplně hladké, ale mělo by být dobře promíchané.
  5. Přidejte čokoládové kapky nebo nasekanou čokoládu a jemně je zapracujte do těsta.
  6. Naplňte připravené košíčky ve formě těstem do 3/4, aby měly muffiny prostor pro zvětšení.
  7. Pečte muffiny v předehřáté troubě po dobu přibližně 20 minut, nebo dokud nejsou vršky muffinů vyvýšené. Otestovat můžete jednoduše zapíchnutím špejle.
  8. Nechte čokoládové muffiny vychladnout a můžete je podávat.
  9. Podle chuti můžete muffiny ještě ozdobit čokoládovou polevou, moučkovým cukrem nebo jednoduše je nechat tak, jak jsou.

Tyto čokoládové muffiny jsou prostě úžasné. Kromě klasických kousků čokolády můžete do muffinů pro trochu kontrastu přidat také kousky bílé čokolády, nebo třeba malé lentilky. Záleží jen a jen na vašich nápadech a fantazii. Rozhodně ale nešetřete ani kakaem a ani čokoládou, aby to stálo za to.

Napsat komentář