Čokoládový dort s malinami a podmáslím – recept

Vynikající chutě díky kombinaci čokolády a malin. Tento čokoládový dort s malinami a podmáslím je skvělým dezertem, který kombinuje bohatou chuť čokolády s osvěžujícími malinami a jemností podmáslí. Díky tomuje dort vláčný a chuťově vyvážený. Tak na nic nečekejte a připravte si tuto chuťovou bombu, která vás dostane.

Ingredience

Korpus

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 75 g kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 vejce
  • 240 ml podmáslí
  • 120 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 240 ml horké vody nebo kávy (podtrhne chuť čokolády)

Čokoládový krém

  • 200 g hořké čokolády (minimálně 70 % kakaa)
  • 250 g másla (pokojová teplota)
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 120 ml smetany ke šlehání

Na ozdobu dortu

  • 250 g čerstvých malin
  • Strouhaná čokoláda nebo kakao na posypání

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte dvě formy na dort o průměru 20 cm, nebo vyložte pečícím papírem.
  2. V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
  3. V jiné míse vyšlehejte vejce, podmáslí, olej a vanilkový extrakt, dokud se vše dobře nepropojí.
  4. Do směsi s vejci postupně vmíchávejte suché ingredience. Jakmile máte hladké těsto, pomalu přilijte horkou vodu nebo kávu. Míchejte, dokud těsto nebude hladké a tekutější konzistence.
  5. Těsto rozdělte do dvou forem a pečte asi tak 35 minut. Zkontrolujte korpus pomocí špejle a pokud zůstane po vytažení suchá, tak je korpus hotový.
  6. Dortové korpusy nechte po upečení vychladnout na mřížce.
  7. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce a nechte mírně vychladnout.
  8. V míse vyšlehejte máslo, dokud nebude lehké a nadýchané (asi tak 5 minut). Potom postupně přidávejte moučkový cukr a kakao.
  9. K máslové směsi přidejte rozpuštěnou čokoládu a smetanu a vše vyšlehejte do hladkého krému.
  10. Na jeden vychladlý korpus naneste vrstvu čokoládového krému a rozprostřete na něj polovinou malin.
  11. Přiklopte druhým korpusem a rovnoměrně potřete celý dort čokoládovým krémem. Zbytek malin použijte na ozdobu horní vrstvy dortu.
  12. Pokud chcete, můžete dort posypat strouhanou čokoládou nebo kakaem.
  13. Nechte čokoládový dort chvíli odležet, aby chutě propojily. Dort můžete podávat s čerstvými malinami nebo lehce oslazenou šlehačkou.

Tento čokoládový dort s malinami a podmáslím je jemný a vláčný, ideální na slavnostní příležitosti nebo jako luxusní víkendový dezert.

Napsat komentář