Cuketová bábovka ve které cuketu ani nepoznáte – hrnkový recept

Cuketová bábovka je skvělým způsobem, jak využít sezónní cukety a připravit něco dobrého z cukety, kterou v bábovce ani nepoznáte. Podle chuti můžete přidat kromě skořice a vlašských ořechů také třeba rozinky. Zde je recept na skvělou hrnkovou bábovku z cukety.

Ingredience

  • 2 až 3 středně velké cukety
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 1 hrnek rostlinného oleje
  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 hrnek nasekaných ořechů (podle preference)
  • Máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Cukety omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte je do cedníku a nechte odkapat nadbytečnou šťávu.
  3. V míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, sůl a skořici.
  4. V jiné míse rozšlehejte vejce s olejem a vanilkovým extraktem. Přidejte nastrouhanou cuketu a promíchejte.
  5. Postupně přidejte suché ingredience do misky s tekutými ingrediencemi a promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Přidejte nasekané ořechy a opět promíchejte.
  6. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou. Nalijte do ní těsto.
  7. Pečte cuketovou bábovku v předehřáté troubě asi 50 až 60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu bábovky nevyjede suchá.
  8. Po upečení nechte bábovku vychladnout ve formě a pak ji můžete vyklopit na servírovací talíř.

Cuketová bábovka je skvělá samotná, ale můžete ji také ozdobit polevou nebo posypat moučkovým cukrem před podáváním. Je to skvělý způsob, jak využít cuketu a připravit výbornou a vláčnou bábovku. A pokud máte předsudky, že kvůli cuketě bude bábovka o něco méně chutná pak věřte, že v ní cuketu vůbec nepoznáte.

Napsat komentář