Cuketová nádivka je vynikající pokrm, který využívá chuť a konzistenci cukety ve spojení s dalšími ingrediencemi. Zde je recept na tradiční nádivku z cukety, kterou můžete nadívat drůbeží maso, nebo připravit samostatně.
Ingredience
- 4 středně velké cukety
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 hrnku strouhanky (můžete použít i strouhanku z celozrnného chleba)
- 1/4 hrnku strouhaného tvrdého sýra (například parmazán)
- 2 vejce
- 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky (můžete použít i jiné bylinky podle chuti)
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- Olivový olej
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Cukety omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte je do cedníku, osolte je a nechte asi 10 minut odležet, aby se zbavily přebytečné vlhkosti.
- V pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a krátce osmahněte.
- Přidejte nastrouhané cukety do pánve a smažte je asi 5 minut, dokud nezměknou. Přidejte sušené oregano a osolte a opepřete podle chuti. Nechte cukety vychladnout.
- Ve velké míse smíchejte strouhanku, strouhaný sýr, vejce a nasekanou petrželku. Přidejte vychladlé cukety a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Vymažte pečící formu olivovým olejem a přeneste do ní směs cukety. Urovnejte povrch.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 až 35 minut, dokud nádivka nezhoustne a neztuhne. Můžete také zapéct nádivku na posledních pár minut pod grilem, aby získala zlatavou barvu.
- Hotovou cuketovou nádivku nechte chvíli vychladnout a pak ji podávejte jako přílohu k různým masovým nebo vegetariánským pokrmům.
Tato nádivka z cukety je skvělým způsobem, jak využít sezónní cukety a přidat do jídelníčku zdravou zeleninu. Můžete si ji vychutnat samotnou nebo jako doplněk k různým jídlům.