Napadlo by vás, že může být také skvělá cuketová roláda? Pojďte využít cuket ze zahrádky na maximum a zkuste tento recept na skvělou cuketovou roládu, která vyniká svou lehkostí, vláčností a vůbec byste neřekli, že hlavní ingrediencí je právě cuketa.
Ingredience
- 3 středně velké cukety
- 4 vejce
- 3/4 hrnku cukru
- 1 hrnek hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- Čerstvé ovoce na ozdobu (volitelné)
- Marmeláda, džem, pudinkový krém nebo třeba šlehačka (pro náplň, volitelné)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte plech na pečení máslem nebo vyložte pečicím papírem.
- Cukety omyjte a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Vyždímejte z nich přebytečnou šťávu, například přes síto, cedník, nebo pomocí čisté utěrky.
- Ve velké míse rozšlehejte vejce s cukrem, dokud nedosáhnete pěnovité konzistence.
- Přidejte nastrouhané cukety, hladkou mouku, prášek do pečiva a vanilkový extrakt. Směs dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Těsto vylijte na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete do tenké vrstvy.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 12 až 15 minut, nebo dokud není těsto pevné a lehce zlatavé.
- Mezitím si připravte čistou utěrku a posypte ji cukrem.
- Po upečení vyklopte cuketovou placku na připravenou utěrku a opatrně odstraňte pečicí papír, pokud jste použili.
- Zarolujte cuketovou placku do rolády pomocí utěrky. Nechte ji takto zabalenu, aby získala tvar rolády, a nechte vychladnout.
- Potom cuketovou roládu rozbalte, utěrku dejte pryč a podle chuti cuketovou roládu naplňte tak, že ji potřete marmeládou, džemem, nebo třeba pudinkem a opět srolujete.
- Před servírováním ozdobte cuketovou roládu čerstvými bobulkami nebo ovocem.
Cuketová roláda je skvělým dezertem pro letní období. Má lehkou a vláčnou konzistenci s osvěžující chutí cukety, kterou byste ale vůbec nepoznali. Můžete si také hrát s přidáním dalších přísad, jako je citronová nebo pomerančová kůra pro různé varianty cuketové rolády.