Cuketové brownies jsou decentně zdravější verzí tohoto oblíbeného dezertu, která přidává do receptu vlákninu a výživné látky z cukety, aniž by to ovlivnilo chuť a texturu. Zkuste tento vynikající recept na cuketové brownies, ve kterém v podstatě cuketu ani nepoznáte.
Ingredience
- 1 středně velká cuketa
- 150 g hořké čokolády
- 100 g másla nebo kokosového oleje
- 150 g hnědého cukru nebo jiného sladidla podle preference
- 3 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- Případně ořechy nebo čokoládové kousky na doplnění
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte plech nebo formu vyloženou pečicím papírem.
- Cuketu oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte do cedníku a nechte odkapat, aby se zbavila přebytečné šťávy.
- Ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu spolu s máslem nebo kokosovým olejem, dokud vznikne hladká směs. Poté nechte chvíli vychladnout.
- V jiné míse smíchejte vejce, hnědý cukr a vanilkový extrakt. Dobře spolu vše promíchejte.
- Přidejte rozpuštěnou čokoládu a máslo nebo olej do směsi s vejci a opět důkladně promíchejte.
- Přidejte nastrouhanou cuketu a promíchejte.
- Přidejte hladkou mouku, kakao, prášek do pečiva a špetku soli. Směs promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Pokud budete chtít, můžete do těsta přidat ořechy nebo čokoládové kousky.
- Těsto nalijte do připravené formy a vyrovnávejte povrch, aby byl rovný.
- Pečte cuketové brownies asi 20 až 25 minut, dokud okraje nejsou pevné a střed stále lehce vlhký. Nepečte příliš dlouho, aby brownies zůstalo vláčné a nebylo příliš suché.
- Nechte brownies z cukety vychladnout a následně můžete nakrájet na čtverečky a podávat.
Cuketové brownies budou mít příjemně vláčnou konzistenci a přidanou výživnou hodnotu z cukety. Můžete podávat v kombinaci s mlékem, zmrzlinou nebo třeba jako dezert ke kafíčku.