Cuketové placičky se sýrem a volitelně třeba také se slaninou jsou vynikající a jednoduchým způsobem, jak využít sezónní cuketu. Zde je recept na klasické cuketové placičky, které se hodí skvěle jako příloha nebo samostatné lehké jídlo.
Ingredience
- 2 až 3 středně velké cukety
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 hrnku strouhanky
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
- 2 vejce
- 2 lžíce čerstvě nasekaných bylinek (např. petrželka, bazalka, oregano)
- 100 g slaniny nakrájené na kostičky (volitelně)
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- Olivový olej nebo máslo na smažení
Postup
- Cukety omyjte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vložte je do cedníku a nechte odkapat nadbytečnou šťávu.
- V míse smíchejte nastrouhané cukety, jemně nasekanou cibuli, česnek, strouhanku, parmazán, vejce, nasekané bylinky, sůl a pepř. Důkladně promíchejte, aby se všechny suroviny spojily dohromady. Volitelně můžete přidat také na kostičky nakrájenou slaninu.
- Pánvičku zahřejte na střední teplotu a přidejte olivový olej nebo máslo.
- Lžící odebírejte těsto a pokládejte ho na rozpálenou pánvičku. Lehce roztlačte těsto, aby vznikly placičky o tloušťce asi 1 cm.
- Smažte placičky z obou stran do zlatova, což by mělo trvat asi 3 až 4 minuty na každé straně. Podle potřeby přidávejte olej nebo máslo do pánve.
- Hotové placičky z cukety přeneste na talíř a pokračujte ve smažení zbylého těsta, dokud není všechno spotřebováno.
- Podávejte cuketové placičky se sýrem a slaninou teplé jako přílohu nebo samostatné jídlo. Můžete placičky doplnit omáčkou, jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Cuketové placičky jsou skvělé jako lehká a chutná příloha nebo jako svačina. Jsou jednoduché na přípravu a mohou být upraveny podle vašich preferencí přidáním dalších bylinek, koření nebo sýra a uzeniny.