Pojďme si připravit dušené cuketové zelí nebo variantu zavařenou do sklenic. Oba recepty na zelí z cukety jsou velice jednoduché a můžete si je oba podle chuti upravit dalším kořením.
Dušené cuketové zelí
Toto je základní recept na cuketové zelí, které si můžete přizpůsobit podle svých preferencí. Můžete přidat další ingredience, jako je paprika, mrkev nebo bylinky, pro ještě více chutí.
Ingredience
- 2 středně velké cukety
- 1 středně velká hlávka zelí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce octa (bílého nebo jablečného)
- 1 lžíce cukru (nebo jiné sladidlo dle chuti)
- Sůl a pepř dle chuti
Postup
- Cukety omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte je do cedníku a osolte. Nechte odležet asi 10 minut, aby z nich vytekla nadbytečná voda.
- Zelí nakrájejte na tenké nudličky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
- Ve velké pánvi zahřejte olivový olej a přidejte cibuli a česnek. Smažte je na středním ohni, dokud nezezlátnou a nezměknou.
- Přidejte nastrouhané cukety a pokračujte ve smažení asi 5 minut, dokud cukety nezměknou.
- Přidejte nakrájené zelí, ocet, cukr, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
- Snižte teplotu na nízkou a pánev zakryjte poklicí. Vařte zelí a cukety asi 15 až 20 minut, občas zamíchejte.
- Po uplynutí času ochutnejte cuketové zelí a případně přidejte více soli, pepře nebo octa podle chuti.
- Podávejte teplé jako přílohu nebo jako samostatné jídlo. Můžete ho doplnit o maso nebo podávat s chlebem.
Cuketové zelí zavařené (sterilované)
Jednou z možností, jak připravit zelí z cukety, je jeho zavaření do sklenic. Později tak může být kdykoliv po ruce a vydrží nám dlouho. Tento recept nám také pomůže zpracovat bohatou úrodu cuket ze zahrady.
Ingredience
- 1 kg cuket
- 1 kg hlávkového zelí
- 2 cibule
- 2 papriky (červená, žlutá nebo zelená)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce soli
- 500 ml octa (6%)
- 300 g cukru
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžíce kari koření (volitelné)
- 1 lžička mletého kmínu (volitelné)
Postup
- Cukety a zelí umyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibule, papriky a česnek nasekejte na jemné kousky.
- Ve velkém hrnci smíchejte nastrouhané cukety, zelí, cibuli, papriky a česnek.
- Přidejte sůl a nechte směs odpočinout asi 1 hodinu, aby se zelenina zbavila nadbytečné tekutiny.
- Poté přidejte ocet, cukr, hořčičná semínka, kari koření a mletý kmín. Dobře vše promíchejte.
- Hrnec přikryjte a nechte směs vařit na středním ohni asi 30 až 40 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Sterilizujte sklenice a víčka, do kterých budete zavařovat cuketové zelí.
- Naplňte připravené sklenice vařeným cuketovým zelím, nechte trochu místa nahoře a utěsněte víčky.
- Sklenice s cuketovým zelím postavte do hrnce s vařící vodou a vařte je ve vodní lázni po dobu 15 minut.
- Poté vytáhněte sklenice z vody a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
- Sklenice s cuketovým zelím skladujte na chladném a suchém místě. Nejlépe ponechte před konzumací alespoň 2 týdny, aby se chutě promísily a zelí dostalo lepší konzistenci.
Toto je základní recept na zavařené cuketové zelí (sterilované), které si můžete přizpůsobit svým preferencím. Můžete přidat další koření nebo bylinky podle chuti, jako je třeba pepř nebo bobkový list. Výhodou je možnost skladování a využití cuketového zelí kdykoliv v průběhu celého roku.