Slaný cuketový koláč s rajčaty, sýrem, slaninou a bylinkami je lahodným pokrmem, který lze servírovat jako teplý předkrm nebo jako lehký hlavní chod. Zde je recept na tento chutný koláč, u kterého samozřejmě můžete jakkoliv experimentovat s použitými ingrediencemi podle vlastní chuti.
Ingredience
- 2 až 3 středně velké cukety
- 1 až 2 rajčata
- 100 g slaniny, nakrájené na menší kousky
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 200 g strouhaného sýra (např. eidam, gouda nebo parmazán)
- 3 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce čerstvě nasekaných bylinek (např. petrželka, bazalka, oregano)
- Sůl a pepř podle chuti
- Olivový olej nebo máslo na vymazání formy
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Cukety omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Rajčata také nakrájejte na tenké plátky.
- Na pánvi orestujte nakrájenou slaninu do zlatova. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a osmahněte do změknutí.
- V míse smíchejte vejce, smetanu, sýr a nasekané bylinky. Osolte a opepřete podle chuti.
- Plech nebo formu na pečení cuketového koláče vymažte olejem nebo máslem. Na dno plechu rozložte plátky cukety a rajčat. Na to přidejte orestovanou slaninu s cibulí. Postupně zalévejte směsí s vajíčky, smetanou, sýrem a bylinkami.
- Pečte cuketový koláč v předehřáté troubě asi 30 až 35 minut, nebo dokud není na povrchu zlatavý a střed ztuhlejší.
- Po upečení nechte slaný cuketový koláč s rajčaty, sýrem, slaninou a bylinkami krátce vychladnout a pak ho můžete krájet na jednotlivé porce a podávat.
Tento slaný cuketový koláč je bohatý na chuťové kombinace a ideálně se hodí jako letní pokrm, kdy je cuketa dostupná a rajčata jsou dostupná v té nejlepší kvalitě. Můžete si s ingrediencemi pohrát a přidat do koláče další oblíbené ingredience, jako jsou olivy, paprika nebo sušené bylinky, podle svého gusta.