Sladký cuketový nákyp je tak trochu alternativou k rýžovému nákypu a vy budete nepochybně překvapeni, o jak skvělý sladký pokrm se jedná. Využijte cuketu jako hlavní ingredienci a vyzkoušejte tento skvělý recept.
Ingredience
- 2 středně velké cukety
- 2 vejce
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky skořice (volitelné)
- 1/4 lžičky soli
- Máslo na vymazání formy
- Cukr na posypání (volitelné)
Postup
- Cukety oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte je stranou.
- Ve velké míse smíchejte vejce a cukr, dokud nedosáhnete pěnovité konzistence.
- Přidejte mléko, vanilkový extrakt, skořici (pokud chcete) a sůl. Dobře promíchejte.
- Přidejte nastrouhané cukety a hladkou mouku do směsi a důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete hladkého těsta.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vymažte například dortovou formu nebo pekáč máslem a vlijte do ní cuketové těsto.
- Pečte nákyp v předehřáté troubě po dobu asi 40 až 45 minut, nebo dokud není zlatavý a propečený na povrchu. Můžete prověřit a pokud vytažená špejle vyjde zpět čistá, nákyp z cukety je hotový.
- Pokud si přejete, můžete cuketový nákyp posypat cukrem těsně před podáváním.
Cuketový nákyp je skvělý jako sladký dezert nebo svačina. Má vláčnou a šťavnatou konzistenci s příjemnou sladkou chutí. Můžete ho podávat samotný, s přídavkem šlehačky, ovocného sirupu nebo čerstvého ovoce. Je to skvělý způsob, jak opět využít sezónní cuketu a připravit si sladký pokrm.