Domácí chleba z čerstvého droždí vám zprostředkuje nejen skvělý zážitek a pocit z upečení vlastního chleba, ale je to také možnost, jak si vychutnat čerstvý chléb s křupavou kůrkou a měkkým středem ještě teplý kdykoliv budete mít chuť.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 7 g cukru
- 300 ml teplé vody
- 15 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného droždí)
- 2 lžíce olivového oleje (volitelně)
Postup
- Rozpusťte cukr ve teplé vodě a rozdrobte do ní čerstvé droždí. Nechte 5 až 10 minut odstát, dokud nezačne pracovat.
- Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte rozpuštěné droždí a začněte těsto míchat. Přidávejte postupně vodu, dokud nevznikne měkké a pružné těsto.
- Přeneste těsto na lehce pomoučený povrch a hněťte ho asi 10 minut, dokud není hladké a pružné.
- Dejte těsto zpět do mísy, přikryjte ji utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě asi tak 2 hodiny, dokud zhruba nezdvojnásobí svůj objem.
- Přeneste těsto na pomoučený povrch a vytvarujte ho do tvaru chleba. Umístěte do pekáčku nebo na plech. Přikryjte utěrkou a nechte znovu kynout asi hodinu.
- Předehřejte si troubu na 220 °C.
- Před pečením můžete povrch chleba potřít olivovým olejem pro lesklý vzhled. Pečte chléb asi 25 až 30 minut, nebo dokud není krásně zlatohnědý.
- Nechte chléb vychladnout na mřížce před krájením. Pokud chcete chléb ještě teplý, nechte ho vychladnout alespoň tak půl hodiny.
Takto hezky po domácku připravený chleba z čerstvého droždí bude mít úžasnou vůni a chuť. Je skvělý k podávání s máslem, sýrem nebo třeba s máslem a nějakou domácí marmeládou nebo džemem.