Domácí jahodový sirup – recept

Jahody si můžete naplno užít také v tekuté podobě díky tomuto sirupu. Osvěžující jahodový sirup je skvělý způsob, jak využít čerstvé jahody a připravit si osvěžující pití v horkých letních dnech.

Ingredience

  • 500 g čerstvých jahod (očištěných a nakrájených)
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy (podle chuti)

Postup

  1. Očistěte jahody, odstraňte případně stonky a nakrájejte je na menší kousky.
  2. V hrnci smíchejte nakrájené jahody, vodu a cukr. Přidejte také citronovou šťávu podle chuti a podle toho, jak jsou jahody sladké.
  3. Přiveďte směs k varu a snižte teplotu na střední. Vařte jahody asi tak 15 minut, dokud se nezačnou rozpadat a uvolňovat šťávu.
  4. Nechte směs vařit na mírném ohni po dobu dalších 15 minut.
  5. Poté jahodovou směs přeceďte přes jemné síto nebo gázu, aby se odstranily pevné částice a získali jste čistý sirup. Podle potřeby můžete provést přecezení ještě jednou.
  6. Nechte jahodový sirup úplně vychladnout a potom nalijte do připravených a uzavíratelných sklenic.
  7. Jahodový sirup skladujte v chladničce. Měl by bez problémů vydržet několik týdnů.

Jak můžete jahodový sirup použít

  • Smíchejte sirup s vodou nebo perlivou vodou pro osvěžující nápoj. Podle chuti přidejte led.
  • Přidejte sirup do čaje nebo třeba limonády.
  • Použijte sirup jako přísadu do koktejlů.
  • Podávejte sirup přes jogurt nebo zmrzlinu.

Tento domácí jahodový sirup je skvělý způsob, jak si vychutnat čerstvou chuť jahod ať už v podobě osvěžujícího pití, nebo jako součást nějakého jiného receptu.

Napsat komentář