Jahody si můžete naplno užít také v tekuté podobě díky tomuto sirupu. Osvěžující jahodový sirup je skvělý způsob, jak využít čerstvé jahody a připravit si osvěžující pití v horkých letních dnech.
Ingredience
- 500 g čerstvých jahod (očištěných a nakrájených)
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek cukru
- 1 lžíce citronové šťávy (podle chuti)
Postup
- Očistěte jahody, odstraňte případně stonky a nakrájejte je na menší kousky.
- V hrnci smíchejte nakrájené jahody, vodu a cukr. Přidejte také citronovou šťávu podle chuti a podle toho, jak jsou jahody sladké.
- Přiveďte směs k varu a snižte teplotu na střední. Vařte jahody asi tak 15 minut, dokud se nezačnou rozpadat a uvolňovat šťávu.
- Nechte směs vařit na mírném ohni po dobu dalších 15 minut.
- Poté jahodovou směs přeceďte přes jemné síto nebo gázu, aby se odstranily pevné částice a získali jste čistý sirup. Podle potřeby můžete provést přecezení ještě jednou.
- Nechte jahodový sirup úplně vychladnout a potom nalijte do připravených a uzavíratelných sklenic.
- Jahodový sirup skladujte v chladničce. Měl by bez problémů vydržet několik týdnů.
Jak můžete jahodový sirup použít
- Smíchejte sirup s vodou nebo perlivou vodou pro osvěžující nápoj. Podle chuti přidejte led.
- Přidejte sirup do čaje nebo třeba limonády.
- Použijte sirup jako přísadu do koktejlů.
- Podávejte sirup přes jogurt nebo zmrzlinu.
Tento domácí jahodový sirup je skvělý způsob, jak si vychutnat čerstvou chuť jahod ať už v podobě osvěžujícího pití, nebo jako součást nějakého jiného receptu.