Domácí kysané zelí jen ze 3 ingrediencí – recept

Domácí kysané zelí můžete připravit s pouhými třemi ingrediencemi: hlávkovým zelím, solí a vodou. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Navíc tento recept na domácí kysané zelí patří mezi ty zdravé.

Ingredience

  • 1 středně velká hlávka hlávkového zelí (cca 1 kg)
  • 1-2 lžíce soli (dle chuti)
  • Voda

Postup:

  1. Příprava zelí: Odstraňte vnější listy z hlávkového zelí a nakrájejte zelí na tenké proužky nebo na menší kousky. Dobře opláchněte a nechte okapat.
  2. Solení: Do velké mísy dejte nakrájené zelí a postupně přidávejte lžíce soli, přičemž mezi každou vrstvou zelí ho důkladně promíchejte a mačkejte, abyste uvolnili šťávu. Solte zelí dle své chuti, ale obvykle se používá asi 1-2 lžíce soli na 1 kg zelí. Solte postupně a ochutnávejte, abyste dosáhli požadované slanosti.
  3. Uvolnění šťávy: Mačkejte zelí a solte, dokud se neuvolní dostatek šťávy, která pokryje zelí. Může to trvat několik minut. Šťáva, která vzniká, je důležitá pro proces kvašení.
  4. Přidání vody: Pokud zelí nemá dostatek šťávy, můžete přidat trochu vody, aby bylo zelí zcela ponořené.
  5. Kvašení: Přesuňte nakládané zelí do čistého nádoby nebo sklenice s víkem. Přitlačte zelí, aby bylo pod hladinou.
  6. Fermentace: Nechte nakládané zelí stát při pokojové teplotě po dobu alespoň 3 dnů, ale můžete ho nechat kvasit i déle. Během tohoto procesu se zelí bude postupně okyselovat.
  7. Skladování: Po dokončení kvašení přesuňte kysané zelí do lednice, kde můžete domácí kysané zelí skladovat až několik týdnů.

Takové domácí kysané zelí má osvěžující kyselou chuť a je skvělým způsobem, jak si připravit tradiční kysané zelí jen s minimálním počtem ingrediencí. Výsledek stojí opravdu za to.

Napsat komentář