Toto je základní recept na domácí listové těsto, které si můžete i vy připravit doma. Můžete jej upravit podle svých preferencí přidáním různých ingrediencí nebo změnou poměru másla a mouky podle toho, jak křehké a bohaté vaše domácí listové těsto chcete. Rozhodně to stojí za vyzkoušení, ale pokud chcete připravit nějaký jiný recept z listového těsta co nejrychleji, pak je výhodné listové těsto koupit v obchodě.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 250 g studeného másla (nakrájeného na kousky)
- 1/2 lžičky soli
- Asi 100 ml studené vody
Postup
- V misce si nejprve smíchejte mouku s solí.
- Přidejte kousky studeného másla do mouky a pomalu je vmíchejte do ostatních ingrediencí.
- Jakmile máte drobivé těsto, přilijte studenou vodu a míchejte, dokud se těsto nespojí. Zkraťte čas míchání těsta na minimum, aby se máslo nezačalo rozpuštět.
- Zakryjte těsto folií a dejte ho minimálně na 60 minut do lednice, aby ztuhlo.
- Po 60 minutách vytáhněte těsto z lednice a rozválejte ho na pomoučeném povrchu na obdélníkový tvar.
- Složte těsto na třetinu a otočte ho.
- Opakujte postup skládání těsta a opětovného rozválení ještě dvakrát. Tímto postupem vytvoříte několik vrstev těsta a dosáhnete toho, že bude pěkně křehké.
- Použijte domácí listové těsto ve vašem oblíbeném receptu s listovým těstem.