Domácí lučina – recept

Velice oblíbená domácí lučina je skvělá alternativa k zakoupené variantě. Lučina je jednoduchá na přípravu a neobsahuje žádné konzervanty, což je skvělé také kvůli tomu, že je tak oblíbená u dětí. Můžete ji použít jako pomazánku na pečivo, do sendvičů, salátů nebo na přípravu různých pokrmů. Zde je jednoduchý recept, jak si připravit domácí lučinu a navíc můžete při její přípravě experimentovat také s různými kořeními a vytvářet různé varianty ochucené lučiny.

Ingredience

  • 1 litr plnotučného bílého jogurtu řeckého typu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli (množství soli lze upravit podle chuti)
  • Bylinky a koření pro přípravu ochucené varianty

Postup

  1. V misce smíchejte bílý jogurt se smetanou a solí. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
  2. Připravte si například cedník a vyložte ho čistou bavlněnou látkou nebo jemnou kuchyňskou utěrkou. Potom umístěte cedník na větší mísu, aby mohla odtékat přebytečná syrovátka.
  3. Nalijte jogurtovou směs do připraveného cedníku s látkou. Zvedněte okraje látky a svažte je dohromady, aby směs zůstala uvnitř a nevytekla. Cedník se směsí nechte v lednici odpočívat minimálně 12 hodin, ideálně však přes noc. Čím déle necháte směs odkapávat, tím bude lučina hustější.
  4. Po odkapání odstraňte lučinu z látky a přendejte ji do uzavíratelné nádoby. Můžete lučinu ochutit podle sebe, například čerstvými bylinkami (petrželkou, pažitkou, koprem), česnekem, pepřem nebo jinými kořením.
  5. Hotovou domácí lučinu uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě. Takto vám vydrží čerstvá až týden.

Napsat komentář