Domácí veka na chlebíčky je skvělým způsobem, jak připravit čerstvé a chutné pečivo, který můžete použít jako skvělý základ pro domácí chlebíčky nebo sendviče. Pokud máte prostor, tak rozhodně neváhejte a zkuste tuto domácí veku.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 10 g cukru
- 10 g sušeného droždí
- 300 ml teplé vody
- 30 ml oleje
Postup
- Příprava kvásku:
- Ve sklenici smíchejte teplou vodu a cukr, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Přidejte sušené droždí a nechte ho asi 5 minut odpočívat, dokud nezačne pracovat a vytvářet pěnu na povrchu. Tak poznáte, že je droždí aktivní.
- Příprava těsta:
- Ve velké míse smíchejte hladkou mouku a sůl.
- Přidejte aktivovaný kvásek a olej.
- Pečlivě promíchejte a vytvořte těsto.
- Vypracování těsta:
- Přenesete těsto na pomoučený povrch a začněte ho hníst. Hněťte těsto asi 10 minut, dokud se nestane pružným a hladkým. Přidávejte trochu mouky, pokud je těsto příliš lepkavé.
- Vytvarujte těsto do koule.
- Kynutí:
- Vložte těsto zpět do mísy a přikryjte čistou utěrkou nebo víkem.
- Nechte těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny nebo dokud se zhruba nezdvojnásobí.
- Formování veky:
- Po prvním kynutí vyndejte těsto z mísy a znovu ho rukama prohněťte, aby se odstranily vzduchové bublinky.
- Vytvarujte těsto do tvaru bochníku a položte ho na plech vyložený pečícím papírem.
- Přikryjte těsto čistou utěrkou nebo plastovým víkem a nechte ho kynout hodinu.
- Pečení:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Po druhém kynutí můžete těsto potřít vodou, což mu dodá krásnou kůrku během pečení.
- Pečte veku asi 25 až 30 minut, dokud není hezky dozlatova.
- Vychladnutí:
- Po upečení nechte veku vychladnout na mřížce před jejím krájením.
Tímto způsobem připravená domácí veka je skvělým základem pro chlebíčky nebo sendviče. Je chutná, čerstvá a bez zbytečných konzervantů.