Jablka + tvaroh + drobenka = koláč! Dokonalá kombinace, a tedy recept na drobenkový koláč s jablky a tvarohem, který kombinuje šťavnatá jablka a vláčný tvaroh s chutnou a křupavou drobenkou na povrchu. Zkuste i vy tento skvělý recept na přípravu výborného koláče, který bude chutnat všem.
Ingredience
Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1 hrnek změklého másla (na kousky)
- 1 vejce
- Špetka soli
Náplň z tvarohu a jablek:
- 4 jablka (oloupaná, očištěná a nakrájená na tenké plátky)
- 400 g tvarohu
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo esence
- 2 vejce
Drobenka:
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/4 hrnku studeného másla (na malé kousky)
Postup
- Příprava těsta:
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli.
- Přidejte na kousky nakrájené máslo a prsty ho vmíchejte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá struktura.
- Přidejte vejce a promíchejte, dokud se těsto nespojí v kompaktní hmotu, ale dál už nepokračujte.
- Zabalte těsto do fólie a nechte ho vychladit v lednici zhruba 30 až 45 minut.
- Příprava náplně:
- Plátky jablek smíchejte s cukrem. Pokud máte rádi, můžete přimíchat také skořici, která se k jablkům skvěle hodí.
- V jiné míse smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový extrakt a vejce, dokud nezískáte hladkou tvarohovou náplň.
- Příprava drobenky:
- V míse smíchejte mouku, cukr a kostičky studeného másla. Nejlépe rukama vypracujte drobenka, ale ne příliš dlouho, protože máslo se potom začne rozpouštět.
- Dokončení koláče:
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Těsto rozválejte na velikost formy na pečení. Můžete použít formu na koláč, případně hlubší plech.
- Přeneste připravené těsto do vymazané formy.
- Na těsto nanesete tvarohovou náplň a rozložte plátky jablek po povrchu tvarohové náplně.
- Na závěr nasypte připravenou drobenku rovnoměrně na náplň s jablky.
- Pečení a podávání:
- Pečte koláč asi tak 40 až 45 minut nebo dokud těsto nezíská zlatavou barvu a tvarohová náplň neztuhne.
- Po upečení nechte koláč vychladnout a podávejte ho samotný, nebo můžete přidat trochu práškového cukru na ozdobu.
Tento drobenkový koláč s jablky a tvarohem je skvělou kombinací jemného těsta, krémové tvarohové náplně a osvěžujících jablek. Je to výborný moučník pro každou příležitost a nikdo mu neodolá.