Drožďová polévka s drožďovými knedlíčky – recept

Máme tady jednoduchý recept na drožďovou polévku s drožďovými knedlíčky, která je jednoduchá a chutná. Skvěle se hodí také s nějakými čerstvými bylinkami, které jsou s chutí droždí v příjemném kontrastu.

Drožďová polévka

Tak tady je recept na tuto polévku, níže potom naleznete recept také na drožďové knedlíčky, které můžete, ale nemusíte přidat. Nebo je můžete použít do jiné polévky.

Ingredience

  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička sušeného kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 50 g čerstvého droždí nebo 2 až 3 lžíce sušeného droždí
  • 200 ml smetany ke šlehání

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nejsou měkké a zlatavé.
  2. Přidejte droždí a opražte, dokud se hezky nerozvoní a nevytvoří se škraloup.
  3. Přidejte mouku, sladkou papriku, majoránku, kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte a vařte asi 1 minutu.
  4. Postupně přilijte zeleninový vývar a vařte polévku na středním ohni, dokud nezačne mírně bublat.
  5. Přidejte smetanu a vařte ještě 2 až 3 minuty, dokud se polévka nezahustí.
  6. Ochutnejte polévku a případně upravte množství soli a pepře dle své chuti.
  7. Polévku podávejte teplou, můžete ji ozdobit čerstvou petrželkou nebo křupavým chlebem.

Drožďové knedlíčky do polévky

Když už tady máme recept na drožďovou polévku, tak proč si do ní neudělat skvělé drožďové knedlíčky? Ty se ale hodí do jakékoliv další polévky, například do vývarů nebo zeleninových polévek.

Ingredience

  • 50 g droždí
  • 30 g másla
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • strouhanka
  • majoránka a pepř podle chuti

Postup

  1. Rozehřejeme na pánvi máslo a na něj rozdrobíme droždí.
  2. Za stálého míchání necháme droždí na pánvi rozpustit.
  3. Přidáme rozkvedlané vejce, rozmačkaný česnek, koření, zahustíme strouhankou a uděláme těsto vhodné na knedlíčky.
  4. Vytvoříme knedlíčky požadované velikosti a dáme je do polévky vařit zhruba 6 až 8 minut.

Jaké droždí do polévky?

Do drožďové polévky můžete použít čerstvé droždí nebo sušené droždí. Oba typy mají podobnou funkci a mohou dodat polévce charakteristickou chuť a vůni. Zde jsou nějaké informace o použití obou typů droždí.

  1. Čerstvé droždí: Čerstvé droždí je živé a obsahuje vyšší obsah vody. Je třeba jej rozpustit ve vodě nebo mléce a nechat působit několik minut, dokud se neaktivuje a nezačne pěnit. Poté můžete rozpuštěné droždí přidat do polévky.
  2. Sušené droždí: Sušené droždí je suché a stabilizované. Nemusíte jej před použitím aktivovat ve vodě. Stačí jej přímo přidat do polévky. Vzhledem k tomu, že sušené droždí je koncentrovanější než čerstvé droždí, obvykle se používá v menším množství.

Oba typy droždí lze zakoupit v obchodech s potravinami. Je důležité dodržovat množství droždí uvedené v receptu, aby polévka získala požadovanou chuť a byla tak akorát.

Napsat komentář