Pomazánka z droždí je jednoduchý a chutný recept, který můžete připravit na chléb, tousty nebo jako dip pro zeleninu. Domácí drožďová pomazánka má bohatou a nápadnou chuť díky kombinaci droždí, másla, bylinek a koření. Zkuste tento základní recept na pomazánku z droždí.
Ingredience
- 1/2 hrnku másla (měkkého, pokojové teploty)
- 2 až 3 lžíce droždí (čerstvé nebo sušené, podle preference)
- 2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 2 stroužky česneku, prolisované (volitelně, pro pikantní chuť)
- 1 až 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (například petržel, tymián, oregano, bazalka)
- 1 lžička citronové šťávy (pro osvěžení, volitelně)
- Plátek chleba nebo topinky pro podávání
- vejce uvařená na tvrdo a nakrájená na kostičky nebo kolečka
Postup
- Pokud používáte sušené droždí, rozpusťte ho v malém množství teplé vody podle pokynů na obalu. Nechte ho odpočívat, dokud nevytvoří pěnu.
- V míse smíchejte měkké máslo s cukrem, solí, čerstvě mletým černým pepřem a prolisovaným česnekem (pokud ho používáte).
- Přidejte droždí (čerstvé nebo připravené se sušenými droždími) a promíchejte, dokud nezískáte hladkou pastu.
- Přidejte nasekané bylinky a citronovou šťávu (pokud ji používáte) a znovu promíchejte.
- Nechte pomazánku odpočívat v lednici asi 30 minut, aby se chutě dobře promísily a pomazánka ztuhla.
- Pomazánku podávejte na plátku chleba nebo třeba topinkách jako pomazánku na pečivo volitelně s vejci, které se skvěle hodí.
Tato pomazánka z droždí je bohatá na chuť a můžete ji přizpůsobit svým chutím přidáním různých bylinek a koření. Je výborná na snídani, svačinu nebo jako předkrm.