Poctivá dršťková polévka – recept z telecích nebo hovězích drštěk

Dršťková polévka je klasické české jídlo, které se připravuje z telecích nebo hovězích dršťek. Zde je recept na poctivou dršťkovou polévku tak jak má být.

Ingredience

  • 500 g telecích nebo hovězích dršťek
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 pórek
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř dle chuti
  • majoránka
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce oleje
  • 2 litry vody
  • 2 brambory (volitelné)

Postup

  1. Dršťky opláchněte pod tekoucí vodou a nechte je namočené ve studené vodě alespoň 2 hodiny (nebo přes noc), abyste je zbavili případné krve.
  2. Po namočení dršťky znovu opláchněte a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou. Přidejte lžíci octa, která pomůže odstranit zápach.
  3. Vařte dršťky přibližně 2 hodiny, nebo dokud nejsou měkké a dobře propečené.
  4. Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu – cibuli, mrkev, petržel a pórek.
  5. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  6. Přidejte nakrájenou zeleninu a krátce ji orestujte.
  7. Přidejte vařené a propečené dršťky do hrnce s zeleninou.
  8. Přilijte vodu, přidejte majoránku, sůl a pepř dle chuti. Pokud chcete, můžete také přidat na kostky nakrájené brambory.
  9. Přiveďte polévku k varu, poté snižte teplotu a vařte ji přibližně 1 až 2 hodiny, dokud se všechny chutě nespojí a dršťky nezměknou.
  10. Hotovou dršťkovou polévku můžete podávat například s čerstvým chlebem.

Klasická dršťková polévka je pořádně sytá a chutná. Je oblíbená zejména v chladnějších měsících a je považována za tradiční české jídlo.

Co to jsou ty dršťky

Dršťky jsou součástí trávicího traktu hospodářských zvířat, zejména skotu a prasat. Jedná se o specifickou část střeva, konkrétně o tenké střevo a slepé střevo. Dršťky jsou bohaté na želatiny, kolagen a další látky, které jim dodávají specifickou chuť a konzistenci.

V kuchyni se používají zejména telecí nebo hovězí dršťky, které se často připravují jako součást polévek, gulášů nebo jiných tradičních jídel. Dršťky mají výraznou chuť a jsou oblíbené mezi milovníky tradiční kuchyně.

Napsat komentář