Dršťková polévka je klasické české jídlo, které se připravuje z telecích nebo hovězích dršťek. Zde je recept na poctivou dršťkovou polévku tak jak má být.
Ingredience
- 500 g telecích nebo hovězích dršťek
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 pórek
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř dle chuti
- majoránka
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce oleje
- 2 litry vody
- 2 brambory (volitelné)
Postup
- Dršťky opláchněte pod tekoucí vodou a nechte je namočené ve studené vodě alespoň 2 hodiny (nebo přes noc), abyste je zbavili případné krve.
- Po namočení dršťky znovu opláchněte a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou. Přidejte lžíci octa, která pomůže odstranit zápach.
- Vařte dršťky přibližně 2 hodiny, nebo dokud nejsou měkké a dobře propečené.
- Mezitím očistěte a nakrájejte zeleninu – cibuli, mrkev, petržel a pórek.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájenou zeleninu a krátce ji orestujte.
- Přidejte vařené a propečené dršťky do hrnce s zeleninou.
- Přilijte vodu, přidejte majoránku, sůl a pepř dle chuti. Pokud chcete, můžete také přidat na kostky nakrájené brambory.
- Přiveďte polévku k varu, poté snižte teplotu a vařte ji přibližně 1 až 2 hodiny, dokud se všechny chutě nespojí a dršťky nezměknou.
- Hotovou dršťkovou polévku můžete podávat například s čerstvým chlebem.
Klasická dršťková polévka je pořádně sytá a chutná. Je oblíbená zejména v chladnějších měsících a je považována za tradiční české jídlo.
Co to jsou ty dršťky
Dršťky jsou součástí trávicího traktu hospodářských zvířat, zejména skotu a prasat. Jedná se o specifickou část střeva, konkrétně o tenké střevo a slepé střevo. Dršťky jsou bohaté na želatiny, kolagen a další látky, které jim dodávají specifickou chuť a konzistenci.
V kuchyni se používají zejména telecí nebo hovězí dršťky, které se často připravují jako součást polévek, gulášů nebo jiných tradičních jídel. Dršťky mají výraznou chuť a jsou oblíbené mezi milovníky tradiční kuchyně.