Dršťková polévka s hlívou ústřičnou je chutnou a zdravou alternativou k tradiční dršťkové polévce a někdo ji má dokonce radši. Hlíva ústřičná je houba s bohatou chutí a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Pokud máte k dispozici hlívu ústřičnou, tak neváhejte a zkuste tuto vynikající polévku.
Ingredience
- 250 g hlívy ústřičné, nakrájené na tenké plátky
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 brambory, nakrájené na kostky
- 1 mrkev, nakrájená na kostky
- 1 petržel, nakrájená na kostky
- hladká mouka (pro zahuštění a pro smažení hlívy ústřičné)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- Voda nebo hovězí vývar
Postup
- Nejprve si připravte hlívu ústřičnou. V hlubším hrnci zahřejte 1 lžíci oleje na středním ohni. Přidejte očištěnou a nakrájenou hlívu ústřičnou a osmahněte ji, dokud nezměkne a nezačne hnědnout. Následně ji vyndejte z hrnce a dejte stranou.
- Do stejného hrnce už bez hlívy přidejte zbývající lžíci oleje a osmahněte nasekanou cibuli a česnek, dokud cibule nezměkne a česnek se hezky nerozvoní.
- Přidejte brambory, mrkev a petržel. Osmahněte několik minut.
- Zasypte hladkou mouku, mletým kmínem a sladkou paprikou. Dobře promíchejte a osmahněte další minutu, aby se koření rozvonělo.
- Vraťte hlívu ústřičnou zpět do hrnce.
- Postupně přidejte vodu nebo hovězí vývar tak, aby vše bylo ponořeno. Množství závisí na tom, jak hustou polévku preferujete. Přiveďte postupně za občasného zamíchání k varu.
- Vařte polévku na středním ohni asi tak 25 minut, dokud zelenina nezměkne a polévka se nezahustí.
- Dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
- Polévku podávejte horkou a podle chuti ještě posypanou například majoránkou nebo petrželí.
Tato falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné je neskutečná, navíc hlíva je zdravá. Můžete ji podávat jako teplý předkrm nebo jako hlavní jídlo s čerstvým pečivem podle vašeho výběru. Jedná se o skvělý recept, jak zužitkovat hlívu.