Připravte si tyto skvělé sádlovky aneb důlkové koláčky. Mají tvar menších koláčků a jsou prostě skvělé. Pokud chcete někoho dokonale pohostit, nebo si sami pochutnat na vynikajících koláčcích, tak s tímto receptem se vám to zaručeně povede.
Ingredience
- 200 g sádla nebo másla
- 100 g cukru
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/4 čajové lžičky soli
- 300 g hladké mouky
- Náplň podle vašeho výběru (marmeláda, džem, ořechová náplň)
Postup
- Příprava těsta:
- Ve velké míse utřete měkké máslo s cukrem dohladka.
- Přidejte vanilkový extrakt a špetku soli, dále postupně přidávejte hladkou mouku a zpracovávejte těsto, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
- Tvarování těsta:
- Z těsta vytvořte malé kuličky (asi velikosti vlašského ořechu) a pokládejte je na plech s pečicím papírem s dostatečným odstupem.
- Vytvoření důlků:
- Na každou kuličku těsta stiskněte prostředek prstem nebo zadní stranou malého lžíce, vytvoříte tím důlek pro náplň.
- Pečení:
- Troubu předehřejte na teplotu 180 až 190 °C.
- Pečte důlkové koláčky asi 10 až 12 minut, nebo dokud nejsou okraje koláčků zlatavé.
- Přidání náplně:
- Po vyjmutí koláčků z trouby je nechte chvíli vychladnout.
- Do vytvořených důlků můžete přidat náplň podle vašeho výběru. Například marmeládu, džem, ořechovou náplň nebo třeba čokoládovou ganache.
- Dokončení:
- Koláčky nechte úplně vychladnout, aby náplň ztuhla.
Sádlovky aneb důlkové koláčky jsou skvělou možností, jak připravit chutné a atraktivní koláčky ať už na doma, nebo jako pohoštění. Skvěle se budou vyjímat také na jakémkoliv slavnostním stole.