Připravte si tuto výbornou domácí dýňovou marmeládu, která je lahodná a perfektní třeba na snídani s čerstvým pečivem Dá se také skvěle použít při pečení nějakého dobrého koláče, nebo řezů.
Ingredience
- 500 g dýně (očištěná, na kostky)
- 350 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr podle chuti
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého badyánu
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Dýni oloupejte, odstraňte semena a nakrájejte ji na kostky.
- V hrnci smíchejte s cukrem a nechte odpočívat nejlépe přes noc.
- Druhý den přidejte šťávu z citronu, vanilkový lusk, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, badyán a sůl. Směs důkladně promíchejte.
- Hrnec přikryjte a dejte na mírný výkon na sporák. Vařte marmeládu asi 1 hodinu, nebo dokud dýně nezměkne a směs nezhoustne.
- Během vaření odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
- Hotovou dýňovou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je důkladně. Otočte sklenice dnem nahoru a nechte je zcela vychladnout.
- Skladujte sklenice s dýňovou marmeládou na chladném a temném místě. Dýňovou marmeládu můžete skladovat klidně až několik měsíců.
Tato dýňová marmeláda je vynikající a je to dobrý způsob, jak zpracovat větší úrodu dýní a vytěžit z nich maximum chuti po celý rok. Můžete marmeládu z dýně podávat na čerstvé pečivo, muffiny nebo ji použít jako náplň do různých dezertů a moučníků.