Dýňová marmeláda – recept

Připravte si tuto výbornou domácí dýňovou marmeládu, která je lahodná a perfektní třeba na snídani s čerstvým pečivem Dá se také skvěle použít při pečení nějakého dobrého koláče, nebo řezů.

Ingredience

  • 500 g dýně (očištěná, na kostky)
  • 350 g cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkový cukr podle chuti
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  1. Dýni oloupejte, odstraňte semena a nakrájejte ji na kostky.
  2. V hrnci smíchejte s cukrem a nechte odpočívat nejlépe přes noc.
  3. Druhý den přidejte šťávu z citronu, vanilkový lusk, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor, badyán a sůl. Směs důkladně promíchejte.
  4. Hrnec přikryjte a dejte na mírný výkon na sporák. Vařte marmeládu asi 1 hodinu, nebo dokud dýně nezměkne a směs nezhoustne.
  5. Během vaření odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
  6. Hotovou dýňovou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete je důkladně. Otočte sklenice dnem nahoru a nechte je zcela vychladnout.
  7. Skladujte sklenice s dýňovou marmeládou na chladném a temném místě. Dýňovou marmeládu můžete skladovat klidně až několik měsíců.

Tato dýňová marmeláda je vynikající a je to dobrý způsob, jak zpracovat větší úrodu dýní a vytěžit z nich maximum chuti po celý rok. Můžete marmeládu z dýně podávat na čerstvé pečivo, muffiny nebo ji použít jako náplň do různých dezertů a moučníků.

Napsat komentář