Dýňová marmeláda s pomerančem nebo ananasem je výborný způsob, jak využít úrodu dýně ze zahrádky a připravit si domácí marmeládu plnou chuti. Zde je recept na tuto, tak trochu neobvyklou, marmeládu.
Ingredience
- 500 g dýně (oloupané a nakrájené na kostky)
- 1 pomeranč (kůra a dužina, nakrájená na malé kousky)
- 1 ananas (oloupaný, odstraněný střed, nakrájený na malé kousky)
- 500 g cukru
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
Postup
- V hrnci smíchejte dýňové kostky, kousky pomeranče, ananasu nebo obojího.
- Přidejte cukr a citronovou šťávu do směsi s ovocem. Můžete také přidat vanilkový extrakt pro další zpestření chutí.
- Vařte směs na středním ohni a často míchejte. Dejte pozor, aby se směs nepřipálila na dně hrnce.
- Pokračujte ve vaření a míchání, dokud ovoce nezměkne a směs nezhoustne. To může trvat tak 30 až 40 minut.
- Během vaření odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu marmelády.
- Když je marmeláda hotová a má požadovanou konzistenci, nalívejte ji do sterilizovaných sklenic.
- Sklenice uzavřete víčky a přesuňte je do zavařovacího hrnce s vroucí vodou. Vařte uzavřené sklenice asi 10 minut.
- Vytáhněte sklenice z vody a nechte je vychladnout. Ujistěte se, že víčka jsou uzavřená a těsná, aby byla zajištěna dlouhá trvanlivost marmelády.
Tuto dýňovou marmeládu s pomerančem nebo ananasem můžete podávat na čerstvém pečivu podle vaší chuti, palačinkách, lívancích, nebo ji také použít jako sladkou přílohu k masu. Je plná jemné dýňové chuti a osvěžujícího citrusového aroma.