Dýňová marmeláda s pomerančem nebo ananasem – recept

Dýňová marmeláda s pomerančem nebo ananasem je výborný způsob, jak využít úrodu dýně ze zahrádky a připravit si domácí marmeládu plnou chuti. Zde je recept na tuto, tak trochu neobvyklou, marmeládu.

Ingredience

  • 500 g dýně (oloupané a nakrájené na kostky)
  • 1 pomeranč (kůra a dužina, nakrájená na malé kousky)
  • 1 ananas (oloupaný, odstraněný střed, nakrájený na malé kousky)
  • 500 g cukru
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)

Postup

  1. V hrnci smíchejte dýňové kostky, kousky pomeranče, ananasu nebo obojího.
  2. Přidejte cukr a citronovou šťávu do směsi s ovocem. Můžete také přidat vanilkový extrakt pro další zpestření chutí.
  3. Vařte směs na středním ohni a často míchejte. Dejte pozor, aby se směs nepřipálila na dně hrnce.
  4. Pokračujte ve vaření a míchání, dokud ovoce nezměkne a směs nezhoustne. To může trvat tak 30 až 40 minut.
  5. Během vaření odstraňujte pěnu, která se tvoří na povrchu marmelády.
  6. Když je marmeláda hotová a má požadovanou konzistenci, nalívejte ji do sterilizovaných sklenic.
  7. Sklenice uzavřete víčky a přesuňte je do zavařovacího hrnce s vroucí vodou. Vařte uzavřené sklenice asi 10 minut.
  8. Vytáhněte sklenice z vody a nechte je vychladnout. Ujistěte se, že víčka jsou uzavřená a těsná, aby byla zajištěna dlouhá trvanlivost marmelády.

Tuto dýňovou marmeládu s pomerančem nebo ananasem můžete podávat na čerstvém pečivu podle vaší chuti, palačinkách, lívancích, nebo ji také použít jako sladkou přílohu k masu. Je plná jemné dýňové chuti a osvěžujícího citrusového aroma.

Napsat komentář