Dýňová omáčka na těstoviny je vynikající a méně obvyklá varianta omáčky, která je plná podzimních chutí. Pokud máte ale bohatou úrodu dýní, tak vás to trochu donutí zkoušet různé recepty z dýně a tento by se vám mohl určitě líbit.
Ingredience
- 1 hrnek dýňového pyré
- 2 středně velké cibule (nasekané)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku smetany (nebo podle chuti)
- 1/2 hrnku hovězího vývaru (nebo zeleninového)
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- Sůl a pepř podle chuti
- Nastrouhaný parmezán (pro posypání)
- Těstoviny podle vašeho výběru
Postup
- V hrnci s vařící osolenou vodou uvařte těstoviny dle návodu na obalu. Poté je sceďte a ponechte stranou.
- Na pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm nasekanou cibuli dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek, mletý kmín a mletou skořici. Osmahněte asi minutu, dokud česnek nezačne hezky vonět.
- Přidejte dýňové pyré, smetanu a hovězí (nebo zeleninový) vývar. Promíchejte všechny ingredience a nechte omáčku provařit asi tak 5 minut na středním ohni, dokud se všechny chutě nespojí a omáčka se dobře neprohřeje.
- Dýňovou omáčku ochutnejte a podle chuti přidejte sůl a pepř.
- Podávejte uvařené těstoviny zalité dýňovou omáčkou. Posypte čerstvě nastrouhaným parmezánem a užijte si kombinaci skvělých chutí.