Dýňová polévka z hokaido může být připravena se smetanou, ale třeba i kokosovým mlékem. Zde je jednoduchý recept na krémovou dýňovou polévku se smetanou, která skvěle chutná a můžete si do ní přidat třeba ještě opraženou slaninu.
Ingredience
- 1 kg dýně (například hokkaido nebo muškátová dýně)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 brambora
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření (nebo zakysanka / kokosové mléko)
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej
- Nasekaná petrželka pro ozdobu
Postup
- Dýni hokaido oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli, česnek, mrkev a bramboru oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- Na pánvi rozpalte olej a osmahněte cibuli, česnek, mrkev a bramboru, dokud nezměknou.
- Přidejte nakrájenou dýni a orestujte spolu s ostatními ingrediencemi asi 5 minut.
- Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit, dokud dýně a zelenina nezměknou (asi 20 až 30 minut).
- Poté polévku rozmixujte pomocí mixéru nebo tyčového mixéru, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Vraťte polévku na sporák a přidejte smetanu na vaření, zakysanku, nebo kokosové mléko. Dobře promíchejte.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte horkou dýňovou polévku do talířů a ozdobte například nasekanou petrželkou.
Tento recept na krémovou dýňovou polévku můžete podle sebe dochutit dalším kořením a bylinkami podle svého vkusu. Můžete také vyzkoušet přidání koření jako je zázvor, kurkumy nebo kari pro zajímavější chuť.