Dýňový koláč s ořechy je vynikající podzimní moučník, který kombinuje chuť dýně se skvělými ořechy, které mohou být vlašské, lískové, nebo jejich mix. Vyzkoušejte tento skvělý recept na přípravu dýňového koláče s ořechy a rozhodně nebudete litovat. Kromě toho se můžete vhodně zbavit úrody dýně.
Ingredience
Na těsto
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1 špetka soli
- 2 velká vejce
- 150 ml oleje
- 200 g dýňového pyré (uvařená a rozmixovaná dýně)
Na ořechovou náplň
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 50 g hnědého cukru
- 1 čajová lžička vanilkového cukru nebo vanilkového extraktu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 vejce
Postup
- Příprava těsta:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Ve velké míse smíchejte suché ingredience: hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
- Do suchých ingrediencí přidejte vajíčka, olej a dýňové pyré. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká směs.
- Příprava ořechové náplně:
- V jiné míse smíchejte mleté vlašské ořechy, hnědý cukr, vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo a vejce. Vznikne vám tak úžasná ořechová náplň.
- Dokončení koláče:
- Vymažte nebo vyložte pečícím papírem formu na pečení (obvykle kolem 20×20 cm).
- Na dno formy nalijte polovinu dýňového těsta a rozetřete ho do rovnoměrné vrstvy.
- Rozložení ořechové náplně:
- Na dýňové těsto rozložte ořechovou náplň do rovnoměrné vrstvy.
- Dokončení koláče:
- Na ořechovou náplň nalijte zbývající dýňové těsto a rovnoměrně ho rozetřete.
- Pečení:
- Pečte v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut, nebo dokud není těsto zlatavé a dobře upečené.
- Podávání:
- Nechte koláč trochu vychladnout před jeho podáváním. Můžete ho posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit pořádnou porcí šlehačky.
Zkuste tento lahodný dýňový koláč s ořechy, který je skvělým způsobem, jak využít sezónní dýně a vlašských ořechů. Skvěle se k tomuto dýňovému koláči hodí také pořádná dávka poctivé šlehačky.