Fazolová omáčka – recept

Fazolová omáčka je chutná a výživná omáčka připravená z fazolí. Můžete ji použít jako omáčku na těstoviny, přílohu k masu, nebo jako základ pro další jídla. Zkuste i vy tento základní recept na fazolovou omáčku a podle chutě si ji případně upravte.

Ingredience

  • 2 plechovky fazolí, propláchnuté a osušené
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 hrnku kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 smetany na vaření (volitelně)

Postup

  1. Na hlubší pánvi zahřejte olej na středním ohni.
  2. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
  3. Přidejte hned na to nasekaný česnek a osmahněte ho asi 30 sekund, dokud nezačne vonět.
  4. Přidejte mletý kmín, mletou papriku a sušené oregano. Míchejte směs a vařte asi minutu, aby koření uvolnilo své aroma a hezky se rozvonělo.
  5. Přidejte opláchnuté fazole a osmahněte je tak 3 minuty, dokud se neprohřejí a nesmíchají s kořením a cibulí.
  6. Přidejte kuřecí nebo zeleninový vývar a nechte vařit asi 5 minut, aby fazole do sebe natáhly chuť vývaru.
  7. Můžete směs rozmixovat pomocí mixéru, aby se vytvořila hladká fazolová omáčka. Pokud máte rádi hutnější konzistenci, nemusíte omáčku mixovat, případně rozmixovat jen částečně.
  8. Podle chuti můžete přidat smetanu na vaření, pokud chcete omáčku zjemnit a dodat jí krémovější konzistenci. Důkladně vše promíchejte.
  9. Ochutnejte fazolovou omáčku a přidávejte sůl a pepř podle potřeby.
  10. Před podáváním můžete omáčku ozdobit například nasekanou petrželí.

Tuto výbornou fazolovou omáčku můžete podávat například s těstovinami, rýží v kombinaci třeba s nějakým dobrým masem.

Napsat komentář