Fazolová omáčka je chutná a výživná omáčka připravená z fazolí. Můžete ji použít jako omáčku na těstoviny, přílohu k masu, nebo jako základ pro další jídla. Zkuste i vy tento základní recept na fazolovou omáčku a podle chutě si ji případně upravte.
Ingredience
- 2 plechovky fazolí, propláchnuté a osušené
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 hrnku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1/2 smetany na vaření (volitelně)
Postup
- Na hlubší pánvi zahřejte olej na středním ohni.
- Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
- Přidejte hned na to nasekaný česnek a osmahněte ho asi 30 sekund, dokud nezačne vonět.
- Přidejte mletý kmín, mletou papriku a sušené oregano. Míchejte směs a vařte asi minutu, aby koření uvolnilo své aroma a hezky se rozvonělo.
- Přidejte opláchnuté fazole a osmahněte je tak 3 minuty, dokud se neprohřejí a nesmíchají s kořením a cibulí.
- Přidejte kuřecí nebo zeleninový vývar a nechte vařit asi 5 minut, aby fazole do sebe natáhly chuť vývaru.
- Můžete směs rozmixovat pomocí mixéru, aby se vytvořila hladká fazolová omáčka. Pokud máte rádi hutnější konzistenci, nemusíte omáčku mixovat, případně rozmixovat jen částečně.
- Podle chuti můžete přidat smetanu na vaření, pokud chcete omáčku zjemnit a dodat jí krémovější konzistenci. Důkladně vše promíchejte.
- Ochutnejte fazolovou omáčku a přidávejte sůl a pepř podle potřeby.
- Před podáváním můžete omáčku ozdobit například nasekanou petrželí.
Tuto výbornou fazolovou omáčku můžete podávat například s těstovinami, rýží v kombinaci třeba s nějakým dobrým masem.