Fazolová polévka s klobásou z konzervy nebo ze sušených fazolí je oblíbeným jídlem, které se připravuje různě. Zde je jednoduchý recept na fazolovou polévku bez zahušťování ze sušených fazolí, ale můžete ji udělat také z konzervy. Záleží jen na vás, jaký způsob preferujete a jaké fazole máte právě po ruce.
Ingredience
- 250 g sušených fazolí (např. bílé nebo červené fazole) nebo 400g konzerva s fazolemi
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g loupaných rajčat (z plechovky)
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 g kvalitní klobásy na kostičky (volitelné)
- Smetana nebo zakysaná smetana (volitelné)
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka, koriandr)
Postup
- Nechte fazole přes noc namočené ve vodě. Před vařením je opláchněte.
- V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte fazole, loupaná rajčata, zeleninový vývar, mletý kmín, mletou sladkou papriku, sůl a pepř, případně klobásu.
- Přiveďte směs k varu, poté snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 1 až 2 hodiny, dokud fazole nezměknou a polévka nezhoustne. Pokud použijete fazole z konzervy, bude to samozřejmě trochu rychlejší.
- Podle potřeby přidejte vodu nebo vývar, pokud se polévka příliš zahustí.
- Ochutnejte polévku a případně ji dosolte a opepřete podle své chuti.
- Podávejte teplou, ozdobenou špetkou smetany nebo zakysané smetany a čerstvými bylinkami.
Tato fazolová polévka nepotřebuje zahušťování, je bohatá na vlákninu a bílkoviny a je skvělá jako hlavní jídlo nebo předkrm. Můžete ji také doplnit o další přísady podle svého gusta, například klobásu, zeleninu, nebo další koření.
Fazole jsou skvělý zdroj bílkovin, vlákniny a minerálů
Fazole jsou výživově hodnotné potraviny, bohaté na mnoho důležitých živin. Přesné výživové hodnoty fazolí se mohou mírně lišit v závislosti na druhu fazole, přípravě a konkrétním výrobku. Zde je přibližná výživová hodnota sušených bílých fazolí (na 100 g):
- Energie: 336 kcal
- Bílkoviny: 21 g
- Sacharidy: 63 g
- Tuky: 1,5 g
- Vláknina: 16 g
- Železo: 7,6 mg
- Vápník: 142 mg
- Draslík: 1407 mg
- Fosfor: 451 mg
- Vitamín B1 (tiamin): 0,5 mg
- Vitamín B6 (pyridoxin): 0,4 mg
Fazole jsou dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, železa a dalších minerálů. Jsou také nízkotučné a mají relativně nízký obsah sacharidů. Jsou vhodné do různých diet, včetně vegetariánské a veganské stravy.
Je však důležité si uvědomit, že sušené fazole je nutné před vařením namočit a důkladně uvařit, aby se snížil obsah těžko stravitelných látek a aktivovaly se prospěšné živiny. Dále je třeba respektovat individuální stravovací potřeby a případné omezení zdravotního stavu.