Fazolové lusky na kyselo – recept

Fazolové lusky na kyselo jsou tradičním pokrmem v různých kuchyních mohou být připraveny různými způsoby. Jedná se o fazolové lusky v kyselé omáčce, což jim dodává charakteristickou a oblíbenou kyselou chuť v kombinaci s chutí svěžích fazolových lusků. Podle chuti můžete přidat také kousky opražené slaniny, která se do tohoto jídla skvěle hodí.

Ingredience

  • 2 hrnky fazolových lusků
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce oleje
  • 2 rajčata, nakrájená na kostičky (nebo rajčata z konzervy)
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • Lžíce octu nebo podle chuti
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Pokud používáte mražené fazolové lusky, tak je nechte rozmrazit a opláchněte je.
  2. V hrnci nebo v hlubší pánvi zahřejte olej na středním ohni.
  3. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
  4. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi tak 30 vteřin, dokud nezačne intenzivně vonět.
  5. Přidejte mletou papriku, kmín a smažte asi tak minutu, dokud koření neuvolní svou vůni.
  6. Přidejte nakrájená rajčata a vařte zhruba 5 minut, dokud se nezačnou rozpadat a nevytvoří omáčku.
  7. Přidejte fazolové lusky a vařte je asi tak 20 minut, nebo dokud nezměknou a omáčka nezhoustne.
  8. Přidejte kyselou smetanu a promíchejte. Ochutnejte omáčku a přidejte podle potřeby sůl, pepř a případně také trochu octa pro doladění kyselosti.

Vynikající fazolové lusky na kyselo můžete připravit jako přílohu například k nějakému pečenému masu, nebo si je dopřát jako lehčí a výživnou večeři například s čerstvým pečivem podle vaší volby.

Napsat komentář