Fazolové lusky na kyselo jsou tradičním pokrmem v různých kuchyních mohou být připraveny různými způsoby. Jedná se o fazolové lusky v kyselé omáčce, což jim dodává charakteristickou a oblíbenou kyselou chuť v kombinaci s chutí svěžích fazolových lusků. Podle chuti můžete přidat také kousky opražené slaniny, která se do tohoto jídla skvěle hodí.
Ingredience
- 2 hrnky fazolových lusků
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce oleje
- 2 rajčata, nakrájená na kostičky (nebo rajčata z konzervy)
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1/2 hrnku zakysané smetany
- Lžíce octu nebo podle chuti
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Pokud používáte mražené fazolové lusky, tak je nechte rozmrazit a opláchněte je.
- V hrnci nebo v hlubší pánvi zahřejte olej na středním ohni.
- Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji dozlatova.
- Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi tak 30 vteřin, dokud nezačne intenzivně vonět.
- Přidejte mletou papriku, kmín a smažte asi tak minutu, dokud koření neuvolní svou vůni.
- Přidejte nakrájená rajčata a vařte zhruba 5 minut, dokud se nezačnou rozpadat a nevytvoří omáčku.
- Přidejte fazolové lusky a vařte je asi tak 20 minut, nebo dokud nezměknou a omáčka nezhoustne.
- Přidejte kyselou smetanu a promíchejte. Ochutnejte omáčku a přidejte podle potřeby sůl, pepř a případně také trochu octa pro doladění kyselosti.
Vynikající fazolové lusky na kyselo můžete připravit jako přílohu například k nějakému pečenému masu, nebo si je dopřát jako lehčí a výživnou večeři například s čerstvým pečivem podle vaší volby.