Fazolový salát s kukuřicí a kuskusem – recept

Užijte si tento osvěžující a vyvážený pokrm, který poslouží také jak lehký oběd. Fazolový salát s kukuřicí a kuskusem můžete podávat jako přílohu nebo samostatný lehký oběd. Navíc máte velký prostor pro vlastní úpravy receptu a experimentovat třeba s dalšími ingrediencemi. Tento salát se také hodí ke grilovanému masu, takže pokud rádi grilujete, určitě se na stole neztratí.

Ingredience

Salát

  • 1 hrnek fazolí (černé nebo červené fazole, nebo mix), uvařených
  • 1 hrnek kukuřice (konzervovaná nebo mražená)
  • 1 hrnek cherry rajčat rozkrojených napůl
  • 1/2 hrnku cibule jemně nasekané
  • 1/4 hrnku nasekané čerstvé petrželky
  • 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru nebo kopru (podle chuti)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Kuskus

  • 1 hrnek kuskusu
  • 1 hrnek horké vody nebo vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl podle chuti

Zálivka

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

  1. Fazole opláchněte pod tekoucí vodou, nechte trochu okapat a dejte do velké mísy.
  2. Přidejte kukuřici, rajčata, nasekanou cibuli, petrželku a koriandr, pokud používáte.
  3. Vařte kuskus podle návodu na obalu. Nechte ho vychladnout a potom přidejte do mísy.
  4. V další misce si smíchejte všechny ingredience pro zálivku. Ochutnejte a případně upravte chutě podle sebe.
  5. Zálivkou zalijte obsah mísy a důkladně promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
  6. Dochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem podle potřeby.
  7. Hotový salát nechte alespoň 30 minut před podáváním odpočinout v ledničce, aby se chutě dobře propojily a salát měl tu správnou chuť.

Tento fazolový salát s kukuřicí a kuskusem je skvělou volbou pro lehké letní obědy, pikniky nebo grilování. Hodí se jako hlavní jídlo, ale také jako skvělá a zdravá příloha k nějakému dobrému pečenému nebo grilovanému masu.

Napsat komentář