Fíková marmeláda z čerstvých fíků – recept

Milujete marmeládu s máslem a křupavým pečivem? Tato fíková marmeláda z čerstvých fíků není až tak obvyklá, ale bude vám chutnat. Pokud se vám podaří sehnat zralé fíky například v akci nebo už ve výprodeji kvůli jejich horšímu stavu, tak je vezměte všechny a připravte si tuto skvělou domácí marmeládu z fíků.

Ingredience

  • 500 g čerstvých fíků
  • 250 g cukru krystal
  • 1 citron, ideálně bio (kůra a šťáva)
  • 1 vanilkový lusk (volitelně)
  • 1/4 hrnku vody

Postup

  1. Nejprve si připravte fíky. Opláchněte je, odstraňte stonky a nakrájejte na menší kousky. Nemusíte je loupat, protože slupka přispívá ke správné konzistenci marmelády a byla by to velká škoda vyhodit tolik „materiálu“.
  2. Do hrnce přidejte nakrájené fíky, vodu a vařte na středním ohni. Zakryjte hrnec poklicí a vařte fíky asi 10 minut, nebo dokud nezměknou. Čím jsou zralejší a měkčí, tím rychlejší to bude.
  3. Přidejte cukr a citronovou kůru (strouhanou z citronu). Můžete také přidat šťávu z citronu pro více chuti, ale záleží jen na vás.
  4. Pokud máte po ruce vanilkový lusk, můžete jej rozkrojit, vyjmout semínka a přidat je do směsi. Pokud nemáte vanilkový lusk, můžete použít vanilkový extrakt, nebo esenci.
  5. Vařte tuto fíkovou směs na středním ohni a občas míchejte, dokud se fíky nerozvaří a směs nezhoustne. To může trvat tak 20 až 30 minut.
  6. Během vaření si připravte sterilizované sklenice s víčky. Sterilizujte je varem nebo v troubě.
  7. Když je marmeláda hotová a má tu správnou konzistenci marmelády, dejte ji do sterilizovaných sklenic.
  8. Uzavřete sklenice pevně víčkem, otočte vzhůru nohama a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Následně skladujte v chladu.

Méně obvyklá fíková marmeláda je skvělá na čerstvý chleba, tousty, do dezertů, do bílého jogurtu nebo jako sladký doplněk také k sýrům. Má bohatou sladkou chuť a výrazné aroma.

Napsat komentář