Gnocchi se smetanovo-žampionovou omáčkou – recept

Gnocchi se smetanovo-žampionovou omáčkou jsou vynikajícím a bohatým pokrmem, který je rychlý a snadno připravitelný. Gnocchi jsou italské a jsou z bramborového těsta. Jsou měkké, nadýchané a skvěle se hodí také právě k této omáčce.

Ingredience

  • 500 g gnocchi
  • 250 g čerstvých žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 % tuku)
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Parmezán nebo jiný strouhaný tvrdý sýr na posypání
  • Čerstvé bylinky podle vaší volby (například petrželka nebo bazalka)

Postup

  1. Nejprve připravte gnocchi podle pokynů na obalu. Obvykle je stačí vařit ve vroucí osolené vodě podle doby uvedené na obalu. Jakmile jsou gnocchi povrchově nažloutlé a vyplavují na hladinu, jsou hotové. Potom je sceďte a nechte stranou.
  2. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a máslo na středním ohni.
  3. Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne a nezesklovatí.
  4. Přidejte nakrájený česnek a osmahněte ho krátce, dokud nezačne hezky vonět.
  5. Přidejte nakrájené žampiony a smažte je asi 5 až 7 minut, dokud nezměknou a nezačnou pouštět svou šťávu.
  6. Přidejte kuřecí vývar a smetanu ke šlehání. Míchejte a vařte omáčku asi 5 minut, občas zamíchejte, dokud nezhoustne.
  7. Ochutnejte omáčku a přidejte podle potřeby více soli a pepře.
  8. Gnocchi přidejte do omáčky na pánvi a promíchejte tak, aby byly dobře obalené omáčkou.
  9. Před podáváním můžete posypat strouhaným parmezánem nebo strouhaným tvrdým sýrem a ozdobit čerstvými bylinkami, jako je třeba petrželka nebo bazalka.

Takto připravené gnocchi se smetanovo-žampionovou omáčkou budou lahodným pokrmem plným chutí a příjemné konzistence, navíc dokonale podtržené vzhledem i chutí čerstvých bylinek. Můžete podávat jako hlavní pokrm nebo v menším množství také jako teplý předkrm.

Napsat komentář