Gnocchi se smetanovo-žampionovou omáčkou jsou vynikajícím a bohatým pokrmem, který je rychlý a snadno připravitelný. Gnocchi jsou italské a jsou z bramborového těsta. Jsou měkké, nadýchané a skvěle se hodí také právě k této omáčce.
Ingredience
- 500 g gnocchi
- 250 g čerstvých žampionů, nakrájených na plátky
- 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 % tuku)
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- Parmezán nebo jiný strouhaný tvrdý sýr na posypání
- Čerstvé bylinky podle vaší volby (například petrželka nebo bazalka)
Postup
- Nejprve připravte gnocchi podle pokynů na obalu. Obvykle je stačí vařit ve vroucí osolené vodě podle doby uvedené na obalu. Jakmile jsou gnocchi povrchově nažloutlé a vyplavují na hladinu, jsou hotové. Potom je sceďte a nechte stranou.
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a máslo na středním ohni.
- Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Přidejte nakrájený česnek a osmahněte ho krátce, dokud nezačne hezky vonět.
- Přidejte nakrájené žampiony a smažte je asi 5 až 7 minut, dokud nezměknou a nezačnou pouštět svou šťávu.
- Přidejte kuřecí vývar a smetanu ke šlehání. Míchejte a vařte omáčku asi 5 minut, občas zamíchejte, dokud nezhoustne.
- Ochutnejte omáčku a přidejte podle potřeby více soli a pepře.
- Gnocchi přidejte do omáčky na pánvi a promíchejte tak, aby byly dobře obalené omáčkou.
- Před podáváním můžete posypat strouhaným parmezánem nebo strouhaným tvrdým sýrem a ozdobit čerstvými bylinkami, jako je třeba petrželka nebo bazalka.
Takto připravené gnocchi se smetanovo-žampionovou omáčkou budou lahodným pokrmem plným chutí a příjemné konzistence, navíc dokonale podtržené vzhledem i chutí čerstvých bylinek. Můžete podávat jako hlavní pokrm nebo v menším množství také jako teplý předkrm.