Grilovaná zelenina je skvělou volbou pro lehké a zdravé jídlo, které můžete podávat jako přílohu nebo hlavní chod. Dá se z ní udělat také skvělý salát, který může být teplý nebo studený. Je to jednoduchý, chutný a rychlý způsob, jak si užít spoustu čerstvých chutí. Níže najdete recept na základní grilovanou zeleninu s několika tipy, jak ji ještě vylepšit a samozřejmě můžete dát prostor svých chutím a použít tento recept pouze jako vzor pro mnoho dalších variant.
Ingredience
- 3 papriky (barvy podle vás)
- 1 střední cuketa
- 1 střední lilek
- 1 červená cibule
- 200 g cherry rajčátek
- 2 stroužky česneku (nasekané na jemno)
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžičky balsamikového octa podle chuti
- Čerstvé bylinky jako je rozmarýn, tymián nebo bazalka
- Citronová šťáva podle chuti
Postup
- Papriky očistěte, odstraňte semínka, opláchněte a nakrájejte na větší kousky.
- Cuketu a lilek nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1 cm.
- Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka.
- Cherry rajčátka nechte celá, případně pokrájejte na poloviny.
- Všechnu zeleninu vložte do velké mísy, aby se dala dobře promíchat.
- V malé misce smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, sůl, pepř, balsamikový ocet a nasekané čerstvé bylinky.
- Tuto směs nalijte na zeleninu a dobře promíchejte, aby se zelenina rovnoměrně obalila marinádou. Nechte odležet alespoň 15 minut, ideálně alespoň hodinu, aby zelenina nasákla chutě.
- Rozehřejte gril na středně vysokou teplotu. Pokud používáte grilovací mřížku, potřete ji trochou oleje, aby se zelenina zbytečně nepřilepila.
- Zeleninu rozložte na gril rovnoměrně a pokud používáte cherry rajčata, můžete je napíchnout na špejle nebo grilovací jehly.
- Grilujte zeleninu přibližně 7 minut z každé strany, dokud není měkká a mírně opečená. Doba grilování závisí na druhu zeleniny. Cuketa a lilek mohou být rychleji hotové než papriky a cibule, takže hlídejte.
- Během grilování můžete zeleninu občas potřít zbytkem marinády, aby byla ještě chutnější.
- Po ugrilování zeleninu dejte na talíř a můžete ji zakapat trochou citronové šťávy pro osvěžení chuti.
- Podávejte jako přílohu k masu, rybám nebo jako lehký hlavní chod s čerstvým chlebem či dipem. Můžete z této zeleniny udělat také salát.
Užitečné tipy na grilovanou zeleninu
- Do směsi zeleniny můžete přidat i další druhy zeleniny, jako jsou houby, chřest, mrkev nebo brambory nakrájené na plátky.
- Pokud nemáte k dispozici venkovní gril, můžete zeleninu připravit na grilovací pánvi v kuchyni kdykoliv jen budete chtít.
- Přidejte do marinády trochu chili nebo papričky, aby měla zelenina pikantnější chuť.
- Grilovanou zeleninu můžete použít i jako náplň do sendvičů, tortily nebo jako základ pro salát.