Grilovaná zelenina – recept

Grilovaná zelenina je skvělou volbou pro lehké a zdravé jídlo, které můžete podávat jako přílohu nebo hlavní chod. Dá se z ní udělat také skvělý salát, který může být teplý nebo studený. Je to jednoduchý, chutný a rychlý způsob, jak si užít spoustu čerstvých chutí. Níže najdete recept na základní grilovanou zeleninu s několika tipy, jak ji ještě vylepšit a samozřejmě můžete dát prostor svých chutím a použít tento recept pouze jako vzor pro mnoho dalších variant.

Ingredience

  • 3 papriky (barvy podle vás)
  • 1 střední cuketa
  • 1 střední lilek
  • 1 červená cibule
  • 200 g cherry rajčátek
  • 2 stroužky česneku (nasekané na jemno)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžičky balsamikového octa podle chuti
  • Čerstvé bylinky jako je rozmarýn, tymián nebo bazalka
  • Citronová šťáva podle chuti

Postup

  1. Papriky očistěte, odstraňte semínka, opláchněte a nakrájejte na větší kousky.
  2. Cuketu a lilek nakrájejte na plátky o tloušťce asi 1 cm.
  3. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka.
  4. Cherry rajčátka nechte celá, případně pokrájejte na poloviny.
  5. Všechnu zeleninu vložte do velké mísy, aby se dala dobře promíchat.
  6. V malé misce smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, sůl, pepř, balsamikový ocet a nasekané čerstvé bylinky.
  7. Tuto směs nalijte na zeleninu a dobře promíchejte, aby se zelenina rovnoměrně obalila marinádou. Nechte odležet alespoň 15 minut, ideálně alespoň hodinu, aby zelenina nasákla chutě.
  8. Rozehřejte gril na středně vysokou teplotu. Pokud používáte grilovací mřížku, potřete ji trochou oleje, aby se zelenina zbytečně nepřilepila.
  9. Zeleninu rozložte na gril rovnoměrně a pokud používáte cherry rajčata, můžete je napíchnout na špejle nebo grilovací jehly.
  10. Grilujte zeleninu přibližně 7 minut z každé strany, dokud není měkká a mírně opečená. Doba grilování závisí na druhu zeleniny. Cuketa a lilek mohou být rychleji hotové než papriky a cibule, takže hlídejte.
  11. Během grilování můžete zeleninu občas potřít zbytkem marinády, aby byla ještě chutnější.
  12. Po ugrilování zeleninu dejte na talíř a můžete ji zakapat trochou citronové šťávy pro osvěžení chuti.
  13. Podávejte jako přílohu k masu, rybám nebo jako lehký hlavní chod s čerstvým chlebem či dipem. Můžete z této zeleniny udělat také salát.

Užitečné tipy na grilovanou zeleninu

  • Do směsi zeleniny můžete přidat i další druhy zeleniny, jako jsou houby, chřest, mrkev nebo brambory nakrájené na plátky.
  • Pokud nemáte k dispozici venkovní gril, můžete zeleninu připravit na grilovací pánvi v kuchyni kdykoliv jen budete chtít.
  • Přidejte do marinády trochu chili nebo papričky, aby měla zelenina pikantnější chuť.
  • Grilovanou zeleninu můžete použít i jako náplň do sendvičů, tortily nebo jako základ pro salát.

Napsat komentář