Grilovaný lilek s bylinkami – recept

Grilovaný lilek s bylinkami je skvělým letním pokrmem, který je snadný na přípravu, má skvělou chuť a obohatí tak váš gril o další skvělé chutě a vůně. Tento recept na grilovaný lilek s bylinkami je skvělou volbou také pro vegetariány, kteří si chtějí vychutnat výborný letní pokrm z grilu plný chutí. Takto připravený lilek můžete podávat k masu, rybám nebo jako součást nějakého pikniku třeba na vaší zahrádce.

Ingredience

  • 2 středně velké lilky
  • Olivový olej
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky podle preference (tymián, rozmarýn, oregano, bazalka)
  • 2 stroužky česneku, nasekané (volitelné)
  • Šťáva z poloviny citronu (volitelné)

Postup

  1. Nejprve si lilky důkladně opláchněte a usušte. Potom je podélně rozkrojte na poloviny a vyčistěte od semínek a dužiny.
  2. V míse smíchejte olivový olej s čerstvě nasekanými bylinkami, nasekaným česnekem (pokud používáte) a šťávou z citronu. Přidejte sůl a pepř podle chuti. Tento bylinkový olej bude sloužit jako marináda a potom také při grilování.
  3. Přidejte lilky do mísy s bylinkovým olejem a dobře je namočte ze všech stran. Nechte je marinovat minimálně 30 minut, ideálně tak 2 hodiny, abyste dosáhli nejlepší možné chuti.
  4. Rozehřejte gril na střední teplotu. Lilky položte na grilovací rošt a grilujte je asi tak 5 minut na každé straně, nebo dokud nejsou hezky zhnědlé a měkké. Během grilování můžete lilky ještě pokapat zbývajícím bylinkovým olejem.
  5. Po dokončení grilování vyndejte lilky z grilu a nechte je chvíli odpočinout. Před podáváním můžete lilky posypat čerstvými bylinkami a dochutit solí a pepřem. Podávejte například jako přílohu k dalším grilovaným pokrmům.

Napsat komentář