Máte rádi guláš? A co takhle pro změnu zdravější guláš z hlívy ústřičné s bramborami, který je vynikajícím pokrmem spojujícím bohatou chuť hlívy ústřičné s bramborami a kořenovou zeleninou. Přesvědčte se, že to jde občas i bez masa.
Ingredience
- 250 g hlívy ústřičné, nakrájené na plátky
- 2 středně velké brambory, nakrájené na kostky
- 1 velká cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 hrnky zeleninového nebo hovězího vývaru
- 1/2 hrnku smetany na vaření (volitelné)
Postup
- V hlubším hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji, dokud nezměkne a nezačne zlátnout.
- Přidejte nasekaný česnek, mletou sladkou papriku, kmín, koriandr, sůl a pepř. Osmahněte tak 2 minuty, dokud koření nezačne hezky vonět.
- Přidejte do hrnce nakrájené brambory a hlívu ústřičnou. Pokračujte ve vaření tak 5 minut a občas promíchejte, dokud houby nezměknou.
- Přidejte do hrnce rajčatový protlak a vývar. Smíchejte vše a přiveďte k varu.
- Vařte guláš z hlívy na středním ohni zhruba 25 minut, dokud brambory nejsou měkké a guláš nezíská tu správnou konzistenci.
- Podle chuti nebo svého zvyku můžete přidat smetanu, která dodá guláši jemnější chuť. Míchejte a vařte další 2 minuty, aby se smetana prohřála.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
Guláš z hlívy ústřičné s bramborami je výborným teplým jídlem, který můžete podávat s pečivem, ale i knedlíky. I když v něm nenajdete maso, nepochybně si na tomto guláši skvěle pochutnáte.