Guláš z hlívy ústřičné s bramborami – recept

Máte rádi guláš? A co takhle pro změnu zdravější guláš z hlívy ústřičné s bramborami, který je vynikajícím pokrmem spojujícím bohatou chuť hlívy ústřičné s bramborami a kořenovou zeleninou. Přesvědčte se, že to jde občas i bez masa.

Ingredience

  • 250 g hlívy ústřičné, nakrájené na plátky
  • 2 středně velké brambory, nakrájené na kostky
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 hrnky zeleninového nebo hovězího vývaru
  • 1/2 hrnku smetany na vaření (volitelné)

Postup

  1. V hlubším hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji, dokud nezměkne a nezačne zlátnout.
  2. Přidejte nasekaný česnek, mletou sladkou papriku, kmín, koriandr, sůl a pepř. Osmahněte tak 2 minuty, dokud koření nezačne hezky vonět.
  3. Přidejte do hrnce nakrájené brambory a hlívu ústřičnou. Pokračujte ve vaření tak 5 minut a občas promíchejte, dokud houby nezměknou.
  4. Přidejte do hrnce rajčatový protlak a vývar. Smíchejte vše a přiveďte k varu.
  5. Vařte guláš z hlívy na středním ohni zhruba 25 minut, dokud brambory nejsou měkké a guláš nezíská tu správnou konzistenci.
  6. Podle chuti nebo svého zvyku můžete přidat smetanu, která dodá guláši jemnější chuť. Míchejte a vařte další 2 minuty, aby se smetana prohřála.
  7. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.

Guláš z hlívy ústřičné s bramborami je výborným teplým jídlem, který můžete podávat s pečivem, ale i knedlíky. I když v něm nenajdete maso, nepochybně si na tomto guláši skvěle pochutnáte.

Napsat komentář