Tuto tradiční gulášovou polévku můžete připravit s kousky hovězího masa, nebo použít mleté maso. Záleží, jaká varianta je pro vás lepší. Vše ostatní je stejné a tato gulášovka je prostě vynikající.
Ingredience
- 500 g hovězího masa (plec, krk nebo hovězí hřbet)
- 2 cibule
- 2 papriky (červená, žlutá nebo zelená)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička soli
- 1 l vývar nebo voda
- 2 brambory
- 1 rajče
- sůl a pepř podle chuti
- kyselá smetana (na dochucení)
- petrželka (na ozdobu)
Postup
- Nakrájejte si očištěné a opláchnuté maso na menší kostičky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli do zlatova. Přidejte nakrájenou papriku, česnek a krátce osmahněte.
- Přidejte maso a za stálého míchání ho opékejte, dokud nezežloutne. Místo kousků hovězího masa můžete do gulášové polévky použít mleté maso.
- Přidejte sladkou papriku, kmín, majoránku, mletý kmín, mletý pepř a sůl. Dobře promíchejte, aby se koření dostalo na všechny kousky masa.
- Přidejte vývar nebo vodu do hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit přibližně 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostičky. Přidejte je do polévky a vařte dalších 20 až 30 minut, dokud brambory nezměknou.
- Přidejte nakrájené rajče, které můžete předtím zbavit slupky, a vařte dalších 5 minut.
- Ochutnejte polévku a případně přidávejte sůl a pepř podle chuti.
- Polévku podávejte s lžičkou kyselé smetany a ozdobte nasekanou petrželkou.
Tímto receptem si připravíte výbornou a chutnou gulášovou polévku plnou aromatických koření a měkkého hovězího masa.