Gulášová polévka – recept

Tuto tradiční gulášovou polévku můžete připravit s kousky hovězího masa, nebo použít mleté maso. Záleží, jaká varianta je pro vás lepší. Vše ostatní je stejné a tato gulášovka je prostě vynikající.

Ingredience

  • 500 g hovězího masa (plec, krk nebo hovězí hřbet)
  • 2 cibule
  • 2 papriky (červená, žlutá nebo zelená)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 l vývar nebo voda
  • 2 brambory
  • 1 rajče
  • sůl a pepř podle chuti
  • kyselá smetana (na dochucení)
  • petrželka (na ozdobu)

Postup

  1. Nakrájejte si očištěné a opláchnuté maso na menší kostičky.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli do zlatova. Přidejte nakrájenou papriku, česnek a krátce osmahněte.
  3. Přidejte maso a za stálého míchání ho opékejte, dokud nezežloutne. Místo kousků hovězího masa můžete do gulášové polévky použít mleté maso.
  4. Přidejte sladkou papriku, kmín, majoránku, mletý kmín, mletý pepř a sůl. Dobře promíchejte, aby se koření dostalo na všechny kousky masa.
  5. Přidejte vývar nebo vodu do hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit přibližně 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
  6. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostičky. Přidejte je do polévky a vařte dalších 20 až 30 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Přidejte nakrájené rajče, které můžete předtím zbavit slupky, a vařte dalších 5 minut.
  8. Ochutnejte polévku a případně přidávejte sůl a pepř podle chuti.
  9. Polévku podávejte s lžičkou kyselé smetany a ozdobte nasekanou petrželkou.

Tímto receptem si připravíte výbornou a chutnou gulášovou polévku plnou aromatických koření a měkkého hovězího masa.

Napsat komentář