Halušky se zakysanou smetanou jsou tradičním slovenským pokrmem, který tvoří bramborové noky vařené ve slané vodě a podávané s lahodnou zakysanou smetanou. Tento pokrm je velice jednoduchý, chutný a zaručeně vás zasytí. Je to jedna z variant, jak můžete toto skvělé tradiční jídlo připravit. Pokud byste chtěli, můžete přidat také opraženou slaninou.
Ingredience
- 4 velké brambory
- 1 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 vejce
- Sůl
- 1 hrnek zakysané smetany
- Kousky slaniny nebo uzeného masa (volitelně)
- Osmažená cibulka (volitelně)
Postup
- Brambory oloupejte, opláchněte, a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Smíchejte nastrouhané brambory s moukou, vejcem a špetkou soli, dokud nezískáte hladké bramborové těsto. Mělo by být hustější, ale dobře formovatelné.
- Pracovní plochu si posypte trochou mouky a formujte z těsta válečky o průměru asi 1 cm.
- Nakrájejte válečky na menší kousky, které budou tvořit halušky. Případně můžete halušky protlačit přes hrubé síto – je to rychlejší varianta.
- V hrnci s osolenou vařící se vodou vařte halušky, dokud nevyplavou na povrch. Potom je nechte vařit ještě asi tak 3 minuty, dokud nebudou měkké.
- Mezitím na pánvi osmahněte kousky slaniny nebo uzeného masa, dokud nebudou hotové. Pokud používáte osmahnutou nebo zkaramelizovanou cibulku, můžete si ji připravit.
- Hotové halušky vytáhněte děrovanou naběračkou a nechte je okapat.
- Podávejte halušky se zakysanou smetanou a opraženými kousky slaniny nebo uzeného masa. Případně přidejte také cibulku.