Hořické trubičky jsou oblíbenou českou cukrovinkou, která se vyznačuje křehkým těstem ve tvaru trubiček a sladkou tvarohovou náplní. Tato tradiční česká sladkost je velmi chutná a snadno připravitelná také doma.
Ingredience
Pro těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (měkkého)
- 1 žloutek
- 1 lžička práškového cukru
- Špetka soli
- 2 až 3 lžíce studené vody
Pro náplň:
- 250 g tvarohu (může být tvaroh s nízkým obsahem tuku)
- 2 až 3 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- Citronová kůra z 1 citronu
- Citronová šťáva z 1/2 citronu
- Rozinky (volitelně)
Postup
- Příprava těsta:
- V míse smíchejte hladkou mouku s měkkým máslem, žloutkem, práškovým cukrem a špetkou soli.
- Přidejte studenou vodu a postupně hněťte těsto, dokud nevytvoříte hladkou a pružnou hmotu. Přidávejte vodu po lžících, pokud je to potřeba.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho alespoň na 30 minut odpočinout do lednice.
- Příprava náplně:
- V misce smíchejte tvaroh s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a citronovou šťávou. Můžete přidat také rozinky, pokud máte rádi.
- Tvarování trubiček:
- Následně těsto rozválejte na tenký plát (asi 3 mm tlustý).
- Vykrajujte pruhy o šířce asi 5 až 7 cm a délce podle vašeho uvážení.
- Na každý pruh dejte malé množství tvarohové náplně.
- Skládání trubiček:
- Těsto s náplní opatrně zatáhněte do tvaru trubičky. Pokud potřebujete, lehce navlhčete konce těsta vodou, aby se lépe spojily.
- Pečení:
- Trubičky položte na plech s pečícím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut, dokud nejsou zlatavé.
- Posypání:
- Po upečení můžete hořické trubičky posypat moučkovým cukrem.
- Podávání:
- Hotové hořické trubičky podávejte například na dezertním talíři.