Delikátní a osvěžující horké maliny jsou jednoduchý a chutný dezert, který se často podává s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou. Tady je základní recept na přípravu tohoto dezertu, který zvládne opravdu každý a pro milovníky malin je toto naprostá bomba!
Ingredience
- 250 g čerstvých nebo mražených malin
- 2 až 3 lžíce cukru (podle chuti)
- 1 lžička vanilkového cukru (volitelně)
- 1 až 2 lžíce citronové šťávy
- Vanilková zmrzlina nebo šlehačka
Postup
- Pokud používáte mražené maliny, nechte je trochu rozmrazit. Čerstvé maliny opláchněte a osušte.
- V menším hrnci zahřejte maliny na střední teplotu. Přidejte cukr a vanilkový cukr. Jemně společně promíchejte.
- Přidejte citronovou šťávu a vařte maliny, dokud se nezačnou rozpadat a nevznikne z nich omáčka. To by mělo trvat asi tak 5 minut. Omáčku můžete vařit delší dobu, pokud ji chcete mít hustější.
- Horké maliny podávejte ihned, a to buď přímo do misek, nebo s nimi můžete přelít vanilkovou zmrzlinu. Pokud chcete, můžete je podle chuti ozdobit šlehačkou.
- Tento dezert je výborný také s palačinkami, lívanci nebo vaflemi.
Další varianty horkých malin
- Přidejte lžičku likéru (např. malinový likér, nebo Amaretto) ke konci vaření malin.
- Místo malin můžete použít také jiné lesní plody jako jsou borůvky, jahody nebo směs lesního ovoce.