Houbové karbanátky z čerstvých hub jsou vynikajícím pokrmem pro milovníky hub, karbanátek a také pro vegetariány. Následující recept vám pomůže připravit vynikající karbanátky třeba z právě nasbíraných hub.
Ingredience
- 500 g čerstvých hub (můžete použít žampiony, hlívu ústřičnou nebo jiné houby dle dostupnosti)
- 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 1/2 hrnku strouhanky
- 1/4 hrnku strouhaného tvrdého sýra (například parmezán, gouda)
- 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (např. petrželka nebo tymián)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- Sůl a pepř podle chuti
- Hladká mouka na obalení karbanátek
- 2 vajíčka, rozšlehaná (pro obalení)
- Strouhanka na obalení
Postup
- Očistěte houby a nakrájejte je na drobné kousky. Pokud použijete žampiony, odstraňte slupku z klobouků.
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo.
- Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne a hezky se nerozvoní.
- Přidejte nakrájené houby a smažte je asi 5 až 7 minut.
- Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud nezačne vonět.
- Odstavte pánvi s houbami a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
- Přeneste houbovou směs do mixéru a rozmixujte ji do hladké pasty.
- Přidejte strouhanku nebo strouhaný chléb, strouhaný sýr, nasekané bylinky, sůl a pepř do houbové pasty. Míchejte, dokud se všechny ingredience spojí.
- Z houbové směsi tvarujte malé karbanátky. Můžete použít ruce namočené v troše vody, aby se pasta směs zpracovávala.
- Obalte každý karbanátek nejprve v mouce, poté ve rozšlehaném vajíčku, a nakonec ve strouhance.
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte trochu oleje. Smažte houbové karbanátky z obou stran, dokud nebudou dozlatova.
- Smažené houbové karbanátky přeneste na papírový ubrus, aby se zbavily přebytečného oleje.
- Podávejte houbové karbanátky teplé. Mohou být doplněny také houbovou nebo smetanovou omáčkou.
Houbové karbanátky jsou bohaté na chuť, mají krásně křupavou vnější vrstvu a měkkou, aromatickou vnitřní část. Tento pokrm je skvělou volbou pro vegetariány a všechny milovníky hub.