Houbový guláš je výbornou volbou pro vegetariány a milovníky hub, kteří zároveň zbožňují guláš. Toto jídlo je plné aromatických hub a koření a může být podáváno s různými přílohami, jako jsou knedlíky, rýže nebo brambory. Zkuste tento top recept pro přípravu houbového guláše a užijte si jeho úžasnou chuť a vůni hub.
Ingredience
- 500 g čerstvých hub (žampiony, hlíva ústřičná, hříbky nebo jiné houby)
- 2 středně velké cibule, jemně nasekané
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky mletého kajenského pepře (volitelné, pro pikantní chuť)
- 1/2 hrnku rajčatového protlaku
- 1/2 hrnku zeleninového vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky podle preference (například petrželka nebo tymián) pro ozdobu
- Smetana ke šlehání (volitelně, pro zjemnění)
Postup
- Očistěte houby a nakrájejte je na plátky nebo kousky, které vám vyhovují.
- Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo.
- Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne a nezačne měnit barvu dozlatova.
- Přidejte nakrájený česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud nezačne intenzivně vonět.
- Přidejte nakrájené houby a smažte je asi 5 až 7 minut, dokud nezměknou.
- Přidejte sladkou papriku, kmín, koriandr, kajenský pepř (pokud používáte), sůl a pepř. Míchejte chvíli, dokud koření neuvolní svoji vůni.
- Přidejte rajčatový protlak a zeleninový vývar. Míchejte a nechte omáčku povařit asi 10 až 15 minut, dokud nezhoustne a houby nejsou měkké.
- Pokud chcete omáčku zjemnit, můžete přidat také smetanu ke šlehání.
- Ochutnejte omáčku a přidejte podle potřeby více soli a pepře.
- Před podáváním můžete pokrm posypat nasekanými čerstvými bylinkami, jako je petrželka nebo tymián.
Houbový guláš je vynikajícím pokrmem pro všechny příležitosti a nejlepší je samozřejmě v houbové sezóně, kdy máme k dispozici čerstvé houby. Můžete ho podávat s knedlíky, rýží, bramborami, nebo třeba čerstvým pečivem.