Nejlepší houbový guláš – top recept

Houbový guláš je výbornou volbou pro vegetariány a milovníky hub, kteří zároveň zbožňují guláš. Toto jídlo je plné aromatických hub a koření a může být podáváno s různými přílohami, jako jsou knedlíky, rýže nebo brambory. Zkuste tento top recept pro přípravu houbového guláše a užijte si jeho úžasnou chuť a vůni hub.

Ingredience

  • 500 g čerstvých hub (žampiony, hlíva ústřičná, hříbky nebo jiné houby)
  • 2 středně velké cibule, jemně nasekané
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky mletého kajenského pepře (volitelné, pro pikantní chuť)
  • 1/2 hrnku rajčatového protlaku
  • 1/2 hrnku zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky podle preference (například petrželka nebo tymián) pro ozdobu
  • Smetana ke šlehání (volitelně, pro zjemnění)

Postup

  1. Očistěte houby a nakrájejte je na plátky nebo kousky, které vám vyhovují.
  2. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo.
  3. Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji asi 2 až 3 minuty, dokud nezměkne a nezačne měnit barvu dozlatova.
  4. Přidejte nakrájený česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud nezačne intenzivně vonět.
  5. Přidejte nakrájené houby a smažte je asi 5 až 7 minut, dokud nezměknou.
  6. Přidejte sladkou papriku, kmín, koriandr, kajenský pepř (pokud používáte), sůl a pepř. Míchejte chvíli, dokud koření neuvolní svoji vůni.
  7. Přidejte rajčatový protlak a zeleninový vývar. Míchejte a nechte omáčku povařit asi 10 až 15 minut, dokud nezhoustne a houby nejsou měkké.
  8. Pokud chcete omáčku zjemnit, můžete přidat také smetanu ke šlehání.
  9. Ochutnejte omáčku a přidejte podle potřeby více soli a pepře.
  10. Před podáváním můžete pokrm posypat nasekanými čerstvými bylinkami, jako je petrželka nebo tymián.

Houbový guláš je vynikajícím pokrmem pro všechny příležitosti a nejlepší je samozřejmě v houbové sezóně, kdy máme k dispozici čerstvé houby. Můžete ho podávat s knedlíky, rýží, bramborami, nebo třeba čerstvým pečivem.

Napsat komentář