Nakládané nebo zavařené houby na kyselo jsou tradičním pokrmem, který se připravuje z různých druhů hub. Tento recept vám ukáže, jak nakládat houby na kyselo.
Ingredience
- 500 g čerstvých hub (žampiony, hřiby, nebo jiné)
- 1 středně velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 1 lžíce soli
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 lžičky mletého nového koření (volitelné)
- 1 lžíce octa (například vinného octa)
- Voda
- Olivový olej (na zalití)
- Skleněná nebo keramická nádoba s víkem
Postup
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky nebo kostky, podle své preference.
- Na pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidejte nakrájený česnek a smažte ho asi 30 sekund, dokud nezačne vonět.
- Přidejte houby a smažte je asi 5 minut, dokud nezačnou měknout.
- Přidejte sůl, cukr, mletý kmín, mletou papriku, mletý černý pepř a mleté nové koření (pokud používáte). Dobře promíchejte.
- Přidejte ocet a vařte ještě asi 2 minuty.
- Přidejte vodu tak, aby houby byly zakryté. Můžete přidat zhruba 1 hrnek vody.
- Povařte houby na mírném ohni asi 20 až 25 minut, dokud nezměknou a omáčka nezhoustne.
- Ochutnejte houby a přidejte podle potřeby další sůl nebo ocet podle chuti.
- Horké houby dejte do skleněné nebo keramické nádoby a nechte vychladnout.
- Nakládané houby můžete skladovat v chladničce. Nejlépe chutnají po několika hodinách nebo druhý den, kdy se chutě hezky propojí.
Nakládané houby na kyselo můžete podávat jako předkrm, přílohu nebo součást například pikantního sendviče. Jedná se o chutnou a aromatickou delikatesu.