Zde je recept na hovězí guláš z plece, kližky nebo zadního. Vynikající jídlo s bohatou omáčkou a hovězím masem, které musí být kvalitní a čerstvé. Přidejte ke guláši cibuli a knedlík nebo chléb a zblázníte se z té dokonalé harmonie chutí.
Ingredience
- 800 g hovězího masa (plec, kližka nebo hovězí zadní)
- 2 cibule (nasekané)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 500 ml hovězího vývaru
- volitelně pivo
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
- Sůl a pepř podle chuti
- Cibule, čerstvá petrželka nebo koriandr (nasekaná na ozdobu)
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 až 3 cm. Odstraňte případné nadbytečné tukové části nebo blány.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej nebo sádlo a osmahněte na něm cibuli do měkka a lehkého zlatavého odstínu.
- Přidejte nakrájený česnek a osmažte ho spolu s cibulí další 1 až 2 minuty.
- Přidejte hovězí maso a osmahněte ho ze všech stran, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Přidejte sladkou papriku, mletou papriku, kmín a koriandr. Dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo. Pokud byste rádi pikantní hovězí guláš, pak můžete přidat pálivou papriku.
- Přilijte trochu piva, chvíli prohřejte a nalijte hovězí vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte guláš vařit na mírném plameni asi 1,5 až 2 hodiny, dokud hovězí maso nezměkne a omáčka se nezredukuje na požadovanou hustotu. Občas promíchejte a případně přidejte trochu vody, pokud se guláš příliš zahustí.
- Přidejte rajčatový protlak nebo kečup a ochutnejte guláš. Případně přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Před podáváním posypte guláš nasekanou čerstvou petrželkou, koriandrem, nebo nakrájenou cibulí.
Hovězí guláš je vynikající servírovaný s knedlíkem, nebo čerstvým chlebem a cibulí.
Jaké hovězí maso na guláš?
Na guláš je vhodné použít hovězí maso z částí, které jsou vhodné pro dlouhé vaření a jsou bohaté na svalovinu a kolagen, což přispívá k měkkosti a šťavnatosti masových kousků. Zde jsou některé části hovězího masa, které jsou často používány na guláš:
- Plec: Plec je část hovězího masa bohatá na svalovinu a obsahuje také tuk, což přispívá k bohaté chuti guláše. Plec se často používá na guláš, protože se při dlouhém vaření změkčí a vytvoří šťavnaté a aromatické masové kousky.
- Kližka: Kližka je také vhodná část hovězího masa na guláš. Obsahuje méně tuku než plec, ale stále poskytuje chutné a šťavnaté kousky masa. Je důležité nakrájet kližku na menší kostky a dlouho vařit, aby se dosáhlo měkkosti.
- Hovězí zadní: Hovězí zadní je další možnost pro guláš. Tato část obsahuje svalovinu, která je dobře prokrvená a při dlouhém vaření se změkčí. Je důležité odstranit případné šlachy a tukové blány, aby se získaly měkké masové kousky.
Záleží samozřejmě na vašich preferencích a oblibě konkrétního masa.
Vyberte kvalitní kusy hovězího masa od důvěryhodného prodejce a pečlivě očistěte maso od případných tukových blan nebo šlach. Při přípravě guláše je důležité maso nakrájet na kostky přibližně 2 až 3 cm velké, aby se zajistila rovnoměrná a konzistentní příprava.