Užijte si hovězí játra na cibulce, která jsou chutným a oblíbeným jídlem ať už na oběd nebo na večeři. Pro milovníky vnitřností je toto skvělá delikatesa. Jako příloha postačí klidně jen zelenina, případně vařené brambory nebo krokety.
Ingredience
- 400 g hovězích jater
- 2 cibule, nakrájené na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 hrnku hovězího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky (pro obalení jater)
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Játra očistěte od všech viditelných žláz a blan. Nakrájejte je na menší kousky, pokud jsou příliš velká.
- Játra obalte v hladké mouce a lehce osolte a opepřete.
- Na pánvi rozehřejte máslo a olej. Osmažte cibulku dozlatova, což by mělo trvat přibližně 5 minut.
- Přidejte nasekaný česnek a osmahněte ho asi 1 minutu, dokud nezačne hezky a intenzivně vonět.
- Dejte játra na pánev a osmažte je asi tak 3 minuty z každé strany pouze dokud jsou uvnitř stále lehce růžová, protože játra rychle ztrácejí šťávu a mohou ztuhnout
- Přidejte sladkou papriku, sušený tymián, sůl a pepř. Promíchejte vše.
- Nalijte hovězí vývar a nechte směs probublávat asi tak 3 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
- Před podáváním můžete hovězí játra na cibulce ozdobit nasekanou čerstvou petrželkou.
Hovězí játra na cibulce se tradičně podávají se například se zeleninou, bramborami, kroketami, bramborovou kaší nebo rýží. Jídlo má výraznou chuť a je skvělým způsobem, jak využít hovězí játra.