Hovězí krk na zelenině – recept

Hovězí krk na zelenině je chutný pokrm pro labužníky, který se připravuje jednoduše dušením hovězího krku se zeleninou, ideálně z vaší zahrádky. Zkuste tento recept a na nic nečekejte, pokud máte po ruce hovězí krk a nějakou tu zeleninu.

Ingredience

  • 800 g hovězího krku, nakrájeného na menší kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 2 brambory, nakrájené na kostky
  • 2 stonky celeru, nakrájené na kolečka
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostky
  • 400 g krájených rajčat (z konzervy nebo čerstvá)
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 hrnky hovězího vývaru
  • 1/2 hrnku červeného vína

Postup

  1. V hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte hovězí krk a osmahněte ho dozlatova ze všech stran. Potom ho vytáhněte z hrnce a dejte stranou.
  2. Do stejného hrnce přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Osmahněte společně, dokud nezměknou.
  3. Přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, brambory, celer, papriku) a osmahněte je asi tak 5 minut.
  4. Vraťte hovězí krk zpět do hrnce k zelenině.
  5. Přidejte nakrájená rajčata, sušený tymián, sušený rozmarýn, sůl a pepř. Promíchejte vše společně.
  6. Přilijte hovězí vývar a červené víno. Zakryjte hrnec a nechte pokrm vařit na nízkém ohni asi 2 až 3 hodiny, dokud hovězí krk nezměkne a omáčka nezhoustne.
  7. Ochutnejte pokrm a v případně potřeby přidejte více soli a pepře, samozřejmě podle chuti.
  8. Před podáváním ozdobte jídlo nasekanou čerstvou petrželkou nebo třeba koprem.

Toto jídlo je vynikající pro všechny milovníky hovězího masa, které se pomalu dusí s aromatickou zeleninou a vytváří tak chutnou omáčku plnou chutí. Podává se nejčastěji s bramborovou kaší nebo knedlíky a záleží jen a jen na vás, jakou přílohu k hovězímu krku na zelenině zvolíte.

Napsat komentář