Hovězí krk na zelenině je chutný pokrm pro labužníky, který se připravuje jednoduše dušením hovězího krku se zeleninou, ideálně z vaší zahrádky. Zkuste tento recept a na nic nečekejte, pokud máte po ruce hovězí krk a nějakou tu zeleninu.
Ingredience
- 800 g hovězího krku, nakrájeného na menší kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 2 brambory, nakrájené na kostky
- 2 stonky celeru, nakrájené na kolečka
- 1 červená paprika, nakrájená na kostky
- 400 g krájených rajčat (z konzervy nebo čerstvá)
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 hrnky hovězího vývaru
- 1/2 hrnku červeného vína
Postup
- V hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte hovězí krk a osmahněte ho dozlatova ze všech stran. Potom ho vytáhněte z hrnce a dejte stranou.
- Do stejného hrnce přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Osmahněte společně, dokud nezměknou.
- Přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, brambory, celer, papriku) a osmahněte je asi tak 5 minut.
- Vraťte hovězí krk zpět do hrnce k zelenině.
- Přidejte nakrájená rajčata, sušený tymián, sušený rozmarýn, sůl a pepř. Promíchejte vše společně.
- Přilijte hovězí vývar a červené víno. Zakryjte hrnec a nechte pokrm vařit na nízkém ohni asi 2 až 3 hodiny, dokud hovězí krk nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Ochutnejte pokrm a v případně potřeby přidejte více soli a pepře, samozřejmě podle chuti.
- Před podáváním ozdobte jídlo nasekanou čerstvou petrželkou nebo třeba koprem.
Toto jídlo je vynikající pro všechny milovníky hovězího masa, které se pomalu dusí s aromatickou zeleninou a vytváří tak chutnou omáčku plnou chutí. Podává se nejčastěji s bramborovou kaší nebo knedlíky a záleží jen a jen na vás, jakou přílohu k hovězímu krku na zelenině zvolíte.