Hovězí líčka na červeném víně, karlovarský knedlík – recept

Populární a vyhledávaná hovězí líčka na červeném víně s karlovarskými knedlíky jsou chutný tradiční a zároveň luxusní český pokrm, který si můžete připravit také doma a vytvořit tak dokonalý nedělní nebo slavnostní oběd, protože toto je opravdu skvělé a chutné jídlo. Když k tomu přidáte poctivý domácí knedlík, třeba karlovarský, tak to nebude mít opravdu chybu a vy zazáříte.

Ingredience

Na hovězí líčka:

  • 600 g hovězích líček
  • 2 cibule, nakrájené na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 2 mrkve, nakrájené na plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 láhev červeného vína (cca 700 ml)
  • 2 bobkové listy
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného tymiánu)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • olej (pro smažení)

Karlovarský knedlík:

  • Karlovarský knedlík můžete připravit například podle tohoto receptu

Postup

  1. Hovězí líčka opláchněte, osušte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej a osmahněte krátce hovězí maso dozlatova. Poté ho přesuňte na talíř a dejte stranou.
  3. Ve stejném oleji osmahněte nakrájenou cibuli, česnek a mrkev dozlatova.
  4. Přidejte hladkou mouku a promíchejte tak, aby se vytvořila jemná omáčka.
  5. Vložte zpět hovězí maso a přidejte červené víno, bobkový list a tymián.
  6. Zakryjte hrnec a vařte hovězí líčka na nízkém ohni asi tak 2 až 3 hodiny, dokud nejsou měkká a omáčka nezhoustne na požadovanou konzistenci.
  7. Před podáváním omáčku ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Takto jednoduše připravíte tradiční český pokrm – hovězí líčka na červeném víně s karlovarskými knedlíky. Podávejte hovězí líčka s omáčkou na knedlíky a ozdobte čerstvým tymiánem nebo třeba petrželkou. Jedná se o skvělý hlavní chod, který udělá spoustu parády ať už na nedělní oběd nebo třeba slavnostní večeři.

Napsat komentář